Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η χρήση απινιδωτή από τους παρευρισκόμενους μπορεί να ενισχύσει δραματικά την επιβίωση των ασθενών με καρδιακή ανακοπή

Η χρήση απινιδωτή από τους παρευρισκόμενους μπορεί να ενισχύσει δραματικά την επιβίωση των ασθενών με καρδιακή ανακοπή

Ένα άτομο που παθαίνει καρδιακή ανακοπή σε δημόσιο χώρο έχει περισσότερες από δύο φορές την πιθανότητα επιβίωσης αν ένας παρευρισκόμενος προσπαθήσει να επανεκκινήσει την καρδιά με έναν αυτοματοποιημένο εξωτερικό απινιδωτή πριν η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης φτάσει στη σκηνή, διαπίστωσε μια νέα μελέτη.
Η Heidi Stewart αποτελεί ζωντανή απόδειξη αυτού του ευρήματος.
Η Stewart μια 18χρονη, υψηλών επιδόσεων κολυμβήτρια και μαθήτρια του λυκείου, κατέρρευσε από καρδιακή ανακοπή στις 12 Φεβρουαρίου του 2013. Νιώθοντας ασυνήθιστα ληθαργική, μπήκε στο διοικητικό γραφείο του σχολείου της για να ζητήσει βοήθεια – και αμέσως βγήκε έξω.
Ένας υπάλληλος γραφείου κάλεσε το 911 και άμεσα τον νοσηλευτή του σχολείου, ο οποίος ξεκίνησε ΚΑΡΠΑ και στη συνέχεια χρησιμοποίησε τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή του σχολείου.

Η καρδιά της Stewart απινιδώθηκε τρεις φορές μέσα σε 10 λεπτά πριν η ομάδα έκτακτης ανάγκης φτάσει στο σχολείο.

«Χωρίς τον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα», δήλωσε η Stewart, η οποία αργότερα διαγνώστηκε με συγγενή καρδιοπάθεια.

Τώρα, 23 ετών, υποστηρίζει τη διαδεδομένη χρήση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών.
“Η ΚΑΡΠΑ μόνο δεν θα με κρατούσε ζωντανή”.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην  Circulation, ερευνητές εξέτασαν στοιχεία που αφορούσαν άτομα που είχαν υποστεί καρδιακές ανακοπές σε εννέα μεγάλες πόλεις της Βόρειας Αμερικής – έξι στις Ηνωμένες Πολιτείες και τρεις στον Καναδά.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι παρευρισκόμενοι που χρησιμοποίησαν AED σε ασθενείς με καρδιακή ανακοπή κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι ασθενείς χρειάζεται να περιμένουν πολύ πριν φτάσουν οι παραϊατρικοί.
«Σε πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, όπου η κίνηση είναι φοβερή, και σε ορισμένες ιδιαίτερα των αγροτικών περιοχών, η απινίδωση από παρευρισκόμενους κάνει τη διαφορά», είπε ο καρδιολόγος Δρ Myron Weisfeldt, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
“Όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση των παραιατρικών, τόσο ο ρυθμός επιβίωσης μειώνεται”
Μια καρδιακή ανακοπή συνήθως συμβαίνει όταν μια ηλεκτρική διαταραχή διαταράσσει την καρδιά τόσο πολύ ώστε να σταματήσει. Ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής μπορεί να επαναφέρει την καρδιά σε ένα κανονικό ρυθμό προκαλώντας ηλεκτρικό σοκ.
Στη νέα μελέτη, με κύριο συγγραφέα τον ιατρικό σπουδαστή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, Ross Pollack, οι ερευνητές εξέτασαν 49.555 άτομα που αντιμετωπίστηκαν για καρδιακή ανακοπή από ομάδα ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης μεταξύ 2011 και 2015.

Η μελέτη ανέλυσε ένα δείγμα  ασθενών – αυτών των οποίων η καρδιακή ανακοπή συνέβη σε δημόσιο χώρο, έξω από ένα νοσοκομείο, με παρευρισκόμενους να παρέχουν απινίδωση με χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, που σημαίνει ότι η καρδιά είχε ακόμα αρκετή δραστηριότητα για να ανταποκριθεί σε ένα σοκ από απινιδωτή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 66,5 τοις εκατό επέζησε με τη βοήθεια ενός παρευρισκόμενου ο οποίος χρησιμοποίησε αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, έναντι 43 τοις εκατό που επέζησε περιμένοντας την ομάδα έκτακτης ανάγκης να χρησιμοποιήσει απινιδωτή.

Παρομοίως, οι ασθενείς με καρδιακή ανακοπή ήταν πιο πιθανό να επιστρέψουν σε κανονικά νευρολογικά επίπεδα όταν τους βοηθούσαν παρευρισκόμενοι που χρησιμοποίησαν AED αντί να περιμένουν τους παραιατρικούς.

Η Δρ Raina Merchant, ιατρός επειγόντων καταστάσεων και αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, ανακοίνωσε με μεγάλη ευχαρίστηση, ότι η μελέτη αντικατόπτριζε παρόμοια οφέλη και αποτελέσματα της χρήσης του AED, ανεξάρτητα από το τμήμα της χώρας που διέθετε συσκευές.

Η έκθεση υποστηρίζει επίσης προηγούμενες μελέτες που δείχνουν ότι “οι συσκευές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε”, ανέφερε.

Ωστόσο, είπε, η μελέτη έδειξε επίσης ότι δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν απινιδωτές. Μόνο ένας στους πέντε ασθενείς με καρδιακή ανακοπή στη μελέτη έλαβε απινίδωση από AED από παρευρισκόμενο. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το κατά πόσο ένας AED ήταν διαθέσιμος σε κάθε περίπτωση που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη και οι ερευνητές δεν εξέτασαν την επίδραση της κλήσης 911 και την έναρξη της άμεσης Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης.
“Γνωρίζουμε ότι σώζουν ζωές, ξέρουμε πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται, μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ρυθμό που μπορεί να αναταχθεί, οπότε τώρα η δική μας ευθύνη είναι πραγματικά –  να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι γνωρίζουν πού είναι οι συσκευές, και ότι αισθάνονται άνετα να τις πάρουν από τον τοίχο και να αρχίσουν να τις χρησιμοποιούν “, δήλωσε η Merchant, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Υπολογίζεται ότι 3.499 πρόσθετες ζωές θα σώζονται κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν κάθε άτομο που παθαίνει καρδιακή ανακοπή σε δημόσιο χώρο λαμβάνει απινίδωση από παρευρισκόμενους, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η έκθεση σημείωσε αύξηση της διαθεσιμότητας των AEDs σε δημόσιους χώρους με την πάροδο των ετών. Εξετάζοντας τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα, οι ερευνητές ανέφεραν μια ανάλυση από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων που διαπίστωσε ότι οι πωλήσεις AEDs στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν αυξηθεί δεκαπλάσια από το 1996-2006 “και αυτή η τάση φαίνεται να συνεχίζεται από τότε”.
Η Heidi Stewart ήταν 18 ετών όταν είχε καρδιακή ανακοπή στο γυμνάσιο της.  Η δημόσια πρόσβαση AED του σχολείου βοήθησε να σώσει τη ζωή της.  (Φωτογραφία Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας)

Η Heidi Stewart ήταν 18 ετών όταν έπαθε καρδιακή ανακοπή στο γυμνάσιο της. Η δημόσια πρόσβαση σε AED του σχολείου την βοήθησε να σώσει τη ζωή της. (Φωτογραφία Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας)
Η Stewart υποστηρίζει την τοποθέτηση AEDs σε περισσότερους δημόσιους χώρους καθώς και στο να εξοικειωθούν περισσότεροι άνθρωποι με την ιδέα της χρήσης τους. 

Υπήρξε τυχερή επειδή ο μόνος λόγος για τον οποίο το γυμνάσιο είχε έναν απινιδωτή πριν από πέντε χρόνια όταν υπέστη καρδιακή ανακοπή ήταν επειδή δωρήθηκε από μια τοπική οικογένεια που χτυπήθηκε από τραγωδία και γνώριζε τα οφέλη της συσκευής.

“Ξέρω ότι πολλοί άνθρωποι βλέπουν έναν AED ως κάτι τρομακτικό ή απλά νιώθουν ότι είναι ταμπού να επιχειρήσουν να σώσουν μια ζωή αν δεν έχουν τις κατάλληλες γνώσεις”, δήλωσε η Stewart. ”
Αλλά είναι τόσο εύκολο να χειριστείτε έναν AED. Σου παρέχει οδηγίες μιλώντας σου. Έχει εικόνες που σου δείχνουν πού να τοποθετήσεις τα pads. Είναι πραγματικά τόσο απλό.
“Αρχίζει με ένα άτομο, έναν παρευρισκόμενο. Χρειάζεται απλά να κάνετε μόνο μια προσπάθεια. Είμαι ζωντανή επειδή κάποιος αποφάσισε να δοκιμάσει. “
ΠΗΓΗ: https://news.heart.org/bystander-use-defibrillators-can-dramatically-boost-survival-cardiac-arrest-patients/

Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου


ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ