Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η νέα προσέγγιση στην απινίδωση μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της καρδιακής ανακοπής

Η νέα προσέγγιση στην απινίδωση μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα της καρδιακής ανακοπής

Τα αποτελέσματα της μελέτης της ιατρικής σχολής του OHSU δείχνουν ότι η τοποθέτηση ηλεκτρόδιων απινίδωσης μπροστά, πίσω θα μπορούσε να βελτιώσει το ποσοστό επιβίωσης – λιγότερο από ένα στα 10 άτομα σε εθνικό επίπεδο

Ο Joshua Lupton, MD, δεν έχει καμία ανάμνηση της δικής του καρδιακής ανακοπής το 2016. Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι οι πρώτοι ανταποκριτές επανέφεραν την καρδιά του με ένα σοκ από έναν απινιδωτή, οδηγώντας τελικά στην πλήρη ανάρρωσή του και βάζοντάς τον ανάμεσα σε λιγότερους από έναν στους 10 ανθρώπους σε εθνικό επίπεδο που επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου.

Ο ίδιος αποδίδει την επιβίωσή του στην ταχεία απινίδωση που έλαβε από τους πρώτους ανταποκριτές – αλλά δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί.

Τώρα, ως επικεφαλής συγγραφέας μιας νέας μελέτης παρατήρησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, ο ίδιος και οι συν-συγγραφείς του από το Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον λένε ότι η μελέτη υποδηλώνει ότι η θέση στην οποία οι ανταποκριτές τοποθετούν αρχικά τα δύο ηλεκτρόδια του απινιδωτή στο σώμα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στην αποκατάσταση της αυθόρμητης κυκλοφορίας του αίματος μετά το σοκ από έναν απινιδωτή.

«Όσο λιγότερο χρόνο βρίσκεστε σε καρδιακή ανακοπή, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Lupton, επίκουρος καθηγητής επείγουσας ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του OHSU. «Όσο περισσότερο χρόνο ο εγκέφαλός σας έχει χαμηλή ροή αίματος, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να έχετε καλή έκβαση».

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από το επιδημιολογικό μητρώο καρδιακής ανακοπής του Πόρτλαντ, το οποίο κατέγραψε διεξοδικά τη θέση τοποθέτησης των ηλεκτρόδιων απινίδωσης από την 1η Ιουλίου 2019 έως τις 30 Ιουνίου 2023. Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 255 περιπτώσεις που αντιμετωπίστηκαν από την Tualatin Valley Fire & Rescue, όπου τα δύο ηλεκτρόδια τοποθετήθηκαν είτε μπροστά και στο πλάι είτε μπροστά και πίσω.

Διαπίστωσαν ότι η τοποθέτηση των ηλεκτρόδιων μπροστά και πίσω είχε 2,64 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να επανέλθει η αυθόρμητη κυκλοφορία του αίματος, σε σύγκριση με την τοποθέτηση αυτών μπροστά και στο πλάι του ατόμου.

Η τρέχουσα κοινή γνώση μεταξύ των επαγγελματιών υγείας είναι ότι η τοποθέτηση ηλεκτρόδιων – είτε μπροστά και στο πλάι, είτε μπροστά και πίσω – είναι εξίσου επωφελής στην καρδιακή ανακοπή. Οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι η νέα τους μελέτη είναι μόνο παρατηρησιακή και όχι οριστική κλινική δοκιμή. Ωστόσο, δεδομένης της κρίσιμης σημασίας της όσο το δυνατόν ταχύτερης αναζωογόνησης του καρδιακού παλμού, τα αποτελέσματα υποδηλώνουν όφελος από την τοποθέτηση των ηλεκτρόδιων μπροστά και πίσω και όχι μπροστά και στο πλάι.

«Το κλειδί είναι, ότι θέλετε ενέργεια που πηγαίνει από το ένα μαξιλάρι στο άλλο μέσω της καρδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Mohamud Daya, MD, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του OHSU.

Η τοποθέτηση των ηλεκτρόδιων μπροστά και πίσω μπορεί να κάνει «σάντουιτς» αποτελεσματικά την καρδιά, αυξάνοντας την πιθανότητα ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα παρέχεται πιο ολοκληρωμένα στο όργανο.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι άμεσα εφικτό σε πολλές περιπτώσεις. Για παράδειγμα, ο ασθενής μπορεί να είναι υπέρβαρος ή να βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε να μην μπορεί να μετακινηθεί εύκολα.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να κυλήσουν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Daya, ο οποίος είναι επίσης ιατρικός διευθυντής για την Tualatin Valley Fire & Rescue. «Οι διασώστες έκτακτης ιατρικής βοήθειας μπορούν συχνά να το κάνουν, αλλά ο πολίτης μπορεί να μην είναι σε θέση να μετακινήσει ένα άτομο. Είναι επίσης σημαντικό να παρέχεται το ηλεκτρικό ρεύμα όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Από αυτή την άποψη, η τοποθέτηση ηλεκτρόδιου είναι μόνο ένας παράγοντας μεταξύ πολλών για την επιτυχή αντιμετώπιση της καρδιακής ανακοπής.

Ο Lupton επέζησε από την καρδιακή του ανακοπή και ολοκλήρωσε την ιατρική σχολή στο ίδιο νοσοκομείο όπου πέρασε αρκετές ημέρες ανάρρωσης στη μονάδα εντατικής θεραπείας – το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη. Το επεισόδιο τον οδήγησε να αλλάξει το επίκεντρο της έρευνάς του, ώστε να εξετάσει τρόπους βελτιστοποίησης της πρώιμης φροντίδας των ασθενών με καρδιακή ανακοπή.

Τα αποτελέσματα της νέας μελέτης τον εξέπληξαν.

«Δεν περίμενα να δω τόσο μεγάλη διαφορά», δήλωσε. «Το γεγονός ότι το κάναμε μπορεί να ανάψει φωτιά στην ιατρική κοινότητα για να χρηματοδοτήσει κάποια πρόσθετη έρευνα για να μάθουμε περισσότερα».

Η έρευνα υποστηρίχθηκε από το Ίδρυμα Zoll, βραβείο επιχορήγησης 1018439- το Ίδρυμα Society for Academic Emergency Medicine Foundation, βραβείο επιχορήγησης RE2020-0000000167- και το Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας, βραβείο U24NS100657 και το Εθνικό Κέντρο για την Προώθηση των Μεταφραστικών Επιστημών, βραβείο UL1TR002369. Το περιεχόμενο αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των συγγραφέων και δεν αντιπροσωπεύει απαραίτητα τις επίσημες απόψεις του NIH.

ΠΗΓΗ: Oregon Health & Science University, https://www.sca-aware.org/sca-news/new-approach-to-defibrillation-may-improve-cardiac-arrest-outcomes

Παναγιώτης Σπανός 

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ