Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει μετατραυματικό στρες

Η καρδιακή προσβολή μπορεί να προκαλέσει μετατραυματικό στρες

Η καρδιακή προσβολή είναι ένα τραυματικό συμβάν. Τόσο πολύ ώστε μερικοί άνθρωποι που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή μπορούν να αναπτύξουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (στρες που ακολουθεί μετά από τραυματικό γεγονός). Και αυτό μπορεί να θέτει σε κίνδυνο για άλλη καρδιακή προσβολή.
Οι ερευνητές λένε ότι το 15% των ανθρώπων που επιβιώνουν από καρδιακή προσβολή αναπτύσσουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD: post-traumatic stress disorder). To μετατραυματικό στρες μπορεί να επηρεάσει τη σωματική και ψυχική υγεία ενός ατόμου και ακόμη να οδηγήσει σε δεύτερη καρδιακή προσβολή.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Emory της Γεωργίας και το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά μελέτησαν 303 νεαρά και μεσήλικα άτομα που είχαν επιζήσει πρόσφατης καρδιακής προσβολής. Περίπου το 15% αυτών που εξετάστηκαν είχαν αναπτύξει μετατραυματικό στρες.
Η διαταραχή μετατραυματικού στρες εκδηλώνεται ύστερα από ένα στρεσογόνο γεγονός, ιδιαίτερα απειλητικό ή καταστροφικό για το άτομο όπως π.χ. φυσικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές, σοβαρά ατυχήματα, μάχες, το να είναι κανείς αυτόπτης μάρτυρας βίαιου θανάτου ή τρομοκρατικής ενέργειας, βιασμού ή άλλου εγκλήματος.
«Η ίδια η καρδιακή προσβολή είναι ένα τραύμα και μπορεί να προκαλέσει PTSD», δήλωσε η Δρ. Viola Vaccarino, καρδιοαγγειακή ερευνήτρια στο τμήμα επιδημιολογίας στο Rollins School of Public Health του Πανεπιστημίου Emory, στη Γεωργία. «Μερικοί από αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είχαν PTSD πριν από την καρδιακή προσβολή, καθώς αυτή η κατάσταση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής».
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με PTSD είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν έναν τύπο μειωμένης ροής αίματος που εμφανίζεται μαζί με ψυχικό στρες από εκείνους που δεν είχαν PTSD.
Άτομα με PTSD που επανέλαβαν την εμπειρία του τραύματος της καρδιακής προσβολής τους, μέσω ονείρων, αναδρομής στο παρελθόν και ενοχλητικών σκέψεις, είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ισχαιμία με ψυχικό στρες. Εκείνοι που απέφυγαν αυτή την υπενθύμιση και προσπάθησαν να “μουδιάσουν” τα συναισθήματά τους είχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο ισχαιμίας που προκαλείται από στρες. Η ισχαιμία μαζί με ψυχικό στρες είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως. Είναι επίσης ένας πολύ γνωστός παράγοντας κινδύνου για δεύτερη καρδιακή προσβολή.
«Τα άτομα που είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εφιάλτες μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια», δήλωσε η Vaccarino. «Αυτοί είναι οι άνθρωποι που στην καθημερινή ζωή περνούν επανειλημμένα στρες».
Τα ζητήματα ψυχικής υγείας είναι σχετικά κοινά στους επιζώντες από καρδιακή προσβολή. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το 20-40% των ανθρώπων που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, στη συνέχεια εμφάνισαν κάποια μορφή κατάθλιψης.
Η καρδιακή προσβολή μπορεί να είναι ψυχολογικά καταστροφική. «Σε κάποιες ιατρικές παθήσεις, όπως ο καρκίνος, υπάρχει λίγη μακρά ασφάλεια, οπότε οι άνθρωποι έχουν λίγο χρόνο για να κατανοήσουν τι συμβαίνει. Με τις καρδιακές προσβολές, για πολλούς ανθρώπους, τα πράγματα κάποτε ήταν καλά αλλά στη συνέχεια είναι σαν να χτυπήθηκαν από φορτηγό», λέει ο James Jackson, καθηγητής ψυχολογίας στο Vanderbilt University Medical
«Μπορεί να έχετε μεγάλη υπερηφάνεια για το σώμα σας και να είστε αθλητής, ώσπου μια καρδιακή προσβολή σας δείχνει ότι είστε θνητοί. Για έναν άπληστο δρομέα, η αλλαγή αυτή μπορεί να είναι μεγάλη», λέει ο Hans R. Watson, ψυχίατρος στο University Elite PLLC. «Οι ασθενείς που αναπτύσσουν PTSD μετά από καρδιακή προσβολή τείνουν να μην θέλουν να επιστρέψουν σε νοσοκομεία ή να κάνουν άλλη χειρουργική επέμβαση. Ελπίζουν ότι θα περάσει και αυτό αυξάνει την πιθανότητα να καταλήξουν ακριβώς εκεί που δεν ήθελαν να πάνε». Ο ίδιος λέει ότι έχει αρκετούς ασθενείς που είχαν καρδιακές προσβολές κατά την οδήγηση και τώρα φοβούνται να οδηγήσουν για να μην υποστούν και άλλη καρδιακή προσβολή στο τιμόνι.
Πηγή: healthyliving
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ