American Heart Association Resuscitation
Science Symposium 2021,
Παρουσίαση MDPR22
Σημαντικά σημεία της έρευνας:
Οι επιζώντες από καρδιακή ανακοπή που ήταν πιο προσεκτικοί ανέφεραν λιγότερα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και διαταραχή μετατραυματικού στρες τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την καρδιακή ανακοπή σε σύγκριση με τους ομολόγους τους που ήταν λιγότερο προσεκτικοί.
Όσοι είχαν περισσότερα ψυχολογικά συμπτώματα στην αρχή της μελέτης είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν περισσότερα συμπτώματα ψυχικής ασθένειας ένα χρόνο αργότερα.
Απαιτείται πρόσθετη έρευνα για να εξεταστεί η σχέση μεταξύ της ενσυνειδητότητας και των ψυχολογικών συμπτωμάτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά την καρδιακή ανακοπή, προκειμένου να καθοριστεί εάν μια παρέμβαση ενσυνειδητότητας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία ψυχολογικών συμπτωμάτων σε αυτούς τους ασθενείς.
Οι επιζήσαντες καρδιακής ανακοπής που έχουν περισσότερη επίγνωση ή έχουν επίγνωση του παρόντος με τρόπο μη επικριτικό, ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και διαταραχής μετατραυματικού στρες από ό,τι οι επιζώντες που είναι λιγότερο προσεκτικοί, σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που θα παρουσιαστεί στο Συμπόσιο Επιστημών Αναζωογόνησης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ReSS) (12-14 Νοεμβρίου 2021).
Η καρδιακή ανακοπή, μια απότομη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας, είναι συχνά θανατηφόρα εάν η καρδιακή πνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και τα σοκ απινιδωτή δεν χορηγηθούν μέσα σε λίγα λεπτά για την αποκατάσταση του φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού. Περισσότεροι άνθρωποι επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή χάρη, εν μέρει, στην καλύτερη ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση μεταξύ των πολιτών και των επαγγελματιών υγειονομικής περίθαλψης ώστε να αναγνωρίζουν και να θεραπεύουν γρήγορα άτομα που βιώνουν μια ανακοπή.
«Αν και τα ποσοστά επιβίωσης έχουν βελτιωθεί, οι σωματικές, γνωστικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της επιβίωσης της καρδιακής ανακοπής μπορεί να παραμείνουν για χρόνια, σηματοδοτώντας την ανάγκη για άμεση και μακροχρόνια φροντίδα για τους επιζώντες», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Alex Presciutti, MA, MSCS, Ph. .ΡΕ. υποψήφιος στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο στο Ντένβερ.
«Διεξάγαμε αυτή τη μελέτη για να εξετάσουμε πιθανούς τρόπους πρόληψης και θεραπείας ψυχολογικών συμπτωμάτων, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες, η κατάθλιψη και το άγχος, μεταξύ των επιζώντων από καρδιακή ανακοπή», είπε ο Presciutti. «Εστιάσαμε στο πώς η ενσυνειδητότητα, που ορίζεται ως η μη επικριτική επίγνωση της παρούσας στιγμής, μπορεί να σχετίζεται με ψυχολογικά συμπτώματα σε μακροχρόνιους επιζώντες από καρδιακή ανακοπή».
Οι ερευνητές μελέτησαν 129 άτομα (μέση ηλικία 52 ετών, 52% άνδρες, 98% λευκά άτομα) που είχαν επιβιώσει από καρδιακή ανακοπή κατά μέσο όρο πέντε χρόνια και ήταν μέλη της διαδικτυακής ομάδας υποστήριξης του Ιδρύματος Ξαφνικής Καρδιακής Ανακοπής.
Όσοι συμμετείχαν στη μελέτη ολοκλήρωσαν δύο έρευνες ψυχικής υγείας, μια βασική το 2019 και σε παρακολούθηση ενός έτους το 2020. Στην αρχή, όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν τη λίστα ελέγχου PTSD-5, η οποία μετράει τη διαταραχή μετατραυματικού στρες , και το Patient Health Questionnaire-4, το οποίο αξιολογεί την κατάθλιψη και το άγχος. Στο τέλος του έτους, οι επιζώντες συμμετέχοντες στη μελέτη ολοκλήρωσαν την αναθεωρημένη αξιολόγηση της Γνωσιακής και Συναισθηματικής Ενσυνειδητότητας, η οποία μετρά την προσοχή, την επίγνωση, την αποδοχή και την παρούσα εστίαση.
Η μελέτη διαπίστωσε:
Σε ένα χρόνο παρακολούθησης, η εξάσκηση της περισσότερης ενσυνειδητότητας συσχετίστηκε μέτρια με λιγότερα ψυχολογικά συμπτώματα, όπως μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη και άγχος. Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο, οι επιζώντες εμφάνισαν λιγότερα ψυχολογικά συμπτώματα όταν ασκούσαν περισσότερη ενσυνειδητότητα.
Τα βασικά ψυχολογικά συμπτώματα προέβλεπαν μέτρια ψυχολογικά συμπτώματα στο τέλος του ενός έτους, δηλαδή όσο περισσότερα ψυχολογικά συμπτώματα εμφάνισαν οι επιζώντες στην έναρξη της έρευνας, τόσο περισσότερα ψυχολογικά συμπτώματα παρουσίασαν ένα χρόνο αργότερα.
«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα ψυχολογικά συμπτώματα μετά την καρδιακή ανακοπή δεν εξαφανίζονται απλώς. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να επιμείνουν. Ωστόσο, η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας φαίνεται να είναι ένας πιθανός προστατευτικός παράγοντας έναντι των ψυχολογικών συμπτωμάτων και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω σε αυτόν τον πληθυσμό», είπε ο Presciutti.
Ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι σχεδόν όλοι οι επιζώντες ήταν λευκοί και μέλη της ίδιας διαδικτυακής ομάδας υποστήριξης, επομένως αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να μην μπορούν να γενικευτούν σε όλους τους επιζώντες από καρδιακή ανακοπή. Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι οι ερευνητές μέτρησαν την ενσυνειδητότητα σε ένα χρονικό σημείο παρακολούθησης και όχι σε πολλά διαφορετικά χρονικά σημεία.
«Η ομάδα μελέτης μας παρακολουθεί επί του παρόντος ανθρώπους που επιβιώνουν από καρδιακή ανακοπή μετά την έξοδο από το νοσοκομείο με την πάροδο του χρόνου, εξετάζοντας τους πιθανούς ρόλους της ενσυνειδητότητας και άλλων προστατευτικών παραγόντων στα ψυχολογικά συμπτώματα», είπε ο Presciutti. «Στόχος μας είναι να χρησιμοποιήσουμε τα ευρήματα αυτών των μελετών για να αναπτύξουμε παρεμβάσεις που μπορεί να προλάβουν και να θεραπεύσουν ψυχολογικά συμπτώματα σε επιζώντες καρδιακής ανακοπής».
Τα ευρήματα αυτής της μελέτης υποστηρίζουν συστάσεις από την επιστημονική μελέτη της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, «Ψυχολογική υγεία, ευεξία και σύνδεση μυαλού-καρδιάς-σώματος», που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2021.
Η μελέτη σημειώνει ότι οι παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, όπως ο διαλογισμός ή η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους, του αντιληπτού στρες και της κατάθλιψης και έχουν θετικό αντίκτυπο στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τον κίνδυνο.
«Υπάρχει μια ισχυρή διασύνδεση μεταξύ του μυαλού, της καρδιάς και του σώματος. Η ψυχολογική υγεία είναι ένα σημαντικό συστατικό της ευεξίας και της ευημερίας για τα άτομα με ή σε κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής συγγραφής για την επιστημονική μελέτη, Glenn N. Levine, MD, FAHA, κλινικός ιατρός και καθηγητής ιατρικής στο Baylor College of Medicine και επικεφαλής του καρδιολογικού τμήματος στο Michael E. DeBakey VA Medical Center, και τα δύο στο Χιούστον. «Η εξάσκηση της ενσυνειδητότητας επιτρέπει σε κάποιον να έχει μεγαλύτερη επίγνωση και να έχει περισσότερο έλεγχο στις συναισθηματικές του αποκρίσεις στις εμπειρίες της καθημερινής ζωής. Τα ευρήματα αυτής της μελέτης μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα ποιος μπορεί να ωφεληθεί περισσότερο από τις παρεμβάσεις ενσυνειδητότητας».
Συν-συγγραφείς είναι ο Jonathan Greenberg, Ph.D. Ethan Lester, Ph.D. Mary M. Newman, M.S.; Jonathan Elmer, M.D., M.S.; Jonathan Shaffer, Ph.D., M.S.; Ana-Maria Vranceanu, Ph.D. και Sarah M. Perman, M.D., M.S.C.E. Οι δημοσιεύσεις των συγγραφέων παρατίθενται στην περίληψη.
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Κέντρο για την Προώθηση Μεταφραστικών Επιστημών στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.
ΠΗΓΗ: American Heart Association
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ