Σκεφτείτε την πιθανότητα ότι κάθε δευτερόλεπτο που ζήσατε κάποια στιγμή γλιστρούσε στο παρελθόν πριν καν το αναγνωρίσετε. Φανταστείτε να παρακολουθείτε μια ζωντανή ροή της ζωής σας – με τη διαφορά ότι δεν είναι ακριβώς ζωντανή. Όλα τα πράγματα θεωρείται ότι μετατίθενται κατά ένα αμελητέο μέρος του χρόνου, όπως το να παρακολουθείτε μια εκπομπή που εμφανίζεται λίγο καθυστερημένα στον πραγματικό κόσμο.
Όπως υποδεικνύεται από τη νέα έρευνα, δεν πρόκειται απλώς για μια ιδιότυπη ψυχολογική μελέτη – πρόκειται για τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό σας επεξεργάζεται την όραση.
Οι ερευνητές αποκάλυψαν μια ενδιαφέρουσα αλήθεια: όλα όσα βλέπετε εμφανίζονται περίπου 15 δευτερόλεπτα αφού συμβούν πραγματικά. Αυτό δεν είναι λάθος, ωστόσο αποτελεί ένα σύγχρονο στοιχείο αντοχής. Ο εγκέφαλός σας εξομαλύνει την αταξία του πραγματικού κόσμου, δημιουργώντας μια σταθερή, συνεπή εντύπωση του κόσμου.
Εν πάση περιπτώσει, ποια είναι η σημασία εδώ για το πώς αντιλαμβανόμαστε τον χρόνο, την πραγματικότητα, ακόμα και τον εαυτό μας;
Η επιστήμη της όρασης: Πώς βλέπουμε τον κόσμο
Τα μάτια μας μπορεί να λειτουργούν ως το πέρασμα που εστιάζει στον πραγματικό κόσμο, ωστόσο ο εγκέφαλος ενώνει τις εικόνες που βλέπουμε. Τη στιγμή που το φως εισέρχεται στο μάτι, περνάει μέσα από τα περίπλοκα σχέδια του αμφιβληστροειδούς, ένα μικρό στρώμα ιστού φορτωμένο με μεγάλο αριθμό φωτοϋποδοχέων. Αυτά τα τηλέφωνα συλλαμβάνουν το φως και το μετατρέπουν σε ηλεκτρικά σήματα, τα οποία στη συνέχεια οδηγούνται κατά μήκος του οπτικού νεύρου στον οπτικό φλοιό του εγκεφάλου. Εδώ, τα ακατέργαστα σημάδια επεξεργάζονται και μετατρέπονται σε κατανοητές, αλάνθαστες εικόνες – μια αλληλεπίδραση τόσο γρήγορη που μοιάζει στιγμιαία.
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν οι ερευνητές, αυτή η ταχύτητα συνοδεύεται από κρυμμένες περιπλοκές.
Η όραση, αν και φαινομενικά σαφής, περιλαμβάνει μια θαυμάσια αρμονία μεταξύ ακρίβειας και δύναμης. Χωρίς ένα πλαίσιο διαλογής, τα μάτια μας θα μετέδιδαν ένα ταραχώδες κύμα δεδομένων – κάθε τίναγμα ενός φύλλου, κάθε λάμψη μιας σκιάς, κάθε ανεπιτήδευτη εξέλιξη στα στοιχεία του περιβάλλοντος. Αυτό θα καθιστούσε σχεδόν δύσκολη τη συγκέντρωση ή την ικανότητα. Για να αποτρέψει μια τέτοια απτική υπερφόρτωση, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικό ρυθμιστικό μέσο που εξομαλύνει τις οπτικές πληροφορίες. Αυτό το πλαίσιο ενσωματώνει δεδομένα από τα πέραν των δύο δευτερολέπτων για να κάνει μια συνεπή απεικόνιση του κόσμου, επιτρέποντάς μας να εξερευνήσουμε την ύπαρξη χωρίς οπτικές παρεμβολές.
Παρ’ όλα αυτά, αυτό το πλούσιο πλαίσιο κάνει μια απρόβλεπτη διαφορά: αυτό που βλέπουμε ως «τώρα» δεν είναι πραγματικά άμεσο. Η συνεπής απομόνωση του μυαλού συνεπάγεται ότι η όρασή μας υπολείπεται της πραγματικότητας κατά περίπου 15 δευτερόλεπτα. Ενώ αυτή η αναβολή μπορεί να φαίνεται σαν ψεγάδι, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σύγχρονη παραλλαγή, που εστιάζει στην ασφάλεια σε όλη τη συνεχή ακρίβεια. Παραγγέλλοντας οπτικές απεικονίσεις από το νέο παρελθόν, ο εγκέφαλος δημιουργεί μια εντύπωση του τώρα που μοιάζει ρευστή και στερεή, ανεξάρτητα από το αν δεν είναι εντελώς επίκαιρη. Αυτός ο περίπλοκος χορός κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής χρονικής περιόδου βρίσκεται στον πυρήνα της οπτικής μας εμπειρίας – και αποτελεί ζωτική πτυχή για την κατανόηση των συναρπαστικών ανακαλύψεων αυτής της εξέτασης.
Η έρευνα πίσω από την καθυστέρηση των 15 δευτερολέπτων
Η αποκάλυψη ότι η άποψή μας για τον κόσμο μένει 15 δευτερόλεπτα πίσω από την αλήθεια εδραιώνεται σε έρευνα τελευταίας τεχνολογίας που σκάβει βαθιά στους μηχανισμούς της ανθρώπινης όρασης. Οι ερευνητές έχουν εδώ και αρκετό καιρό γοητευτεί από το πώς το μυαλό καταλαβαίνει πώς να δημιουργεί μια ομαλή, σταθερή οπτική εμπειρία, παρά τα τεράστια μέτρα ταραχώδους, συνεχώς μεταβαλλόμενης πληροφορίας που λαμβάνει. Αυτή η εξερεύνηση αποκαλύπτει νέα στοιχεία για τον κύκλο, αποκαλύπτοντας ένα πολύπλοκο στοιχείο που αναμειγνύει δεδομένα από το γρήγορο παρελθόν για να δημιουργήσει αυτό που βρίσκουμε στο παρόν.
Σε μία από τις κρίσιμες εξετάσεις, οι αναλυτές χρησιμοποίησαν εξελιγμένες διαδικασίες απεικόνισης για να αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο το μυαλό επεξεργάζεται τις οπτικές βελτιώσεις. Στα μέλη παρουσιάστηκαν δυναμικές οπτικές αλλαγές – κινούμενες ποικιλίες, παραδείγματα και εξελίξεις – ενώ οι αντιδράσεις του εγκεφάλου τους παρατηρήθηκαν σχολαστικά. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν εκπληκτικό: αντί να ανταποκρίνεται αμέσως στις νέες οπτικές πληροφορίες, το μυαλό συντόνιζε τις προεπισκοπήσεις των τελευταίων 10 έως 15 δευτερολέπτων για να δημιουργήσει μια σταθερή, σύνθετη εικόνα. Αυτό το σύστημα λειτουργεί με επιτυχία ως «οπτικό μαξιλάρι», επιτρέποντας στον εγκέφαλο να επικεντρωθεί στη σταθερότητα και να προλάβει την απτή υπερφόρτωση.
Για να εγκρίνουν τις ανακαλύψεις τους, οι ειδικοί παρουσίασαν απροσδόκητες, ιδιότροπες αλλαγές στις οπτικές αναβαθμίσεις, για παράδειγμα, ξαφνικές μετακινήσεις ποικιλίας ή εξαφανίσεις αντικειμένων. Το μυαλό, σε αντίθεση με το να ανταποκριθεί γρήγορα σε αυτές τις αλλαγές, συνέχισε να «γεμίζει τις τρύπες» χρησιμοποιώντας προηγούμενα δεδομένα, επιδεικνύοντας την εξάρτησή του από τις πληροφορίες του παρελθόντος για να διατηρήσει την οπτική διαύγεια. Όπως έκανε αντιληπτό ένας από τους επικεφαλείς ειδικούς, αυτή η αναβολή δεν είναι μια ατέλεια αλλά ένα ευέλικτο στοιχείο που προορίζεται να βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν έναν γενικά ταραχώδη κόσμο. Εστιάζοντας στην ορθότητα σε όλη τη διάρκεια της συνεχούς ακρίβειας, το μυαλό μας δίνει τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε την τρέχουσα περίπτωσή μας χωρίς ιδρώτα και συγκέντρωση, ανεξάρτητα από το αν η εμπειρία μας για το παρόν είναι ένα στάδιο πίσω από τον πραγματικό κόσμο.
Αυτή η αποκάλυψη δεν αλλάζει απλώς τη γνώμη μας για την όραση – αμφισβητεί την πραγματική ιδέα για το πώς χαρακτηρίζουμε το «παρόν δευτερόλεπτο». Στην περίπτωση που ο εγκέφαλος εργάζεται συνεχώς με μια οριακά καθυστερημένη απόδοση του πραγματικού κόσμου, εγείρονται σημαντικά ζητήματα σχετικά με το πώς οι αντιλήψεις μας διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τον χρόνο και την παρουσία.
Γιατί μια καθυστέρηση; Το πλεονέκτημα επιβίωσης του εγκεφάλου
Από την αρχή, η συνάντηση της πραγματικότητας με αναβολή θα μπορούσε να φανεί παράλογη. Δεν θα μπορούσαν οι ταχύτερες, σταθερές αντιδράσεις να δώσουν στους ανθρώπους ένα μετασχηματιστικό πλεονέκτημα; Είναι συγκλονιστικό ότι η απόφαση του νου να εστιάσει στη δύναμη έναντι της ταχύτητας ήταν ένας κρίσιμος υπολογισμός της αντοχής και της ικανότητάς μας να ευδοκιμήσουμε σε έναν κόσμο που επηρεάζει σταθερά. Αυτή η καθυστέρηση 15 δευτερολέπτων στην οπτική διάκριση δεν είναι μια ατέλεια αλλά ένας εκλεπτυσμένος μετασχηματισμός που μας επιτρέπει να χειριζόμαστε με επιτυχία τις περιπλοκές των περιβαλλοντικών μας παραγόντων περισσότερο.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι επιφορτισμένος με την αποκρυπτογράφηση ενός συνεχούς κύματος απτικών δεδομένων – από κινούμενα αντικείμενα έως κινούμενα παραδείγματα φωτός – και τη μετατροπή τους σε σημαντική κατανόηση. Αμέσως μετά το όργανο, η διορατικότητά μας θα ήταν γεμάτη με ταραχώδεις, διαιρεμένες εισροές, καθιστώντας δύσκολη την παρατήρηση σημαντικών παραδειγμάτων ή την ορθή απάντηση σε κινδύνους. Για παράδειγμα, φανταστείτε να προσπαθείτε να διασχίσετε έναν πολυσύχναστο δρόμο χωρίς το ρυθμιστικό πλαίσιο του νου – κάθε λάμψη φωτός ή απροσδόκητη εξέλιξη θα επικεντρωνόταν με τον ίδιο τρόπο, προτρέποντας σε υπερβολική σύγχυση αντί για διαύγεια. Με τον εξορθολογισμό αυτών των συνεισφορών σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, ο εγκέφαλος δίνει μια ανθεκτική και λογική εικόνα του κόσμου.
Σύμφωνα με μια μετασχηματιστική άποψη, αυτή η αναβολή προσφέρει ένα αδιαμφισβήτητο όφελος. Η ασφάλεια στη διάκριση επιτρέπει στους ανθρώπους να διακρίνουν σχέδια, να αναμένουν κινδύνους και να επικεντρώνονται σε βασικές δουλειές χωρίς να απασχολούνται από άσχετες φυσικές αναταραχές. Σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο οι κυνηγοί και τα θηράματα επικοινωνούν στη φύση: η ικανότητα διάκρισης αξιόπιστων εξελίξεων ή τρόπων συμπεριφοράς σε ένα ενδεχομένως ταραχώδες περιβάλλον συχνά αποφασίζει για την αντοχή. Αυτή η ισοδύναμη κατευθυντήρια γραμμή ισχύει για τους σημερινούς ανθρώπους, όπου η καλή όραση μας βοηθά να εξερευνήσουμε τα πάντα, από τις κοινωνικές συνεργασίες μέχρι τις πραγματικές συνθήκες, με μεγαλύτερη αξιοσημείωτη επάρκεια.
Επίσης, αυτή η αναβολή ευθυγραμμίζεται με την ολοκληρωμένη μεθοδολογία του εγκεφάλου για τη βελτίωση της χρήσης ενέργειας. Ο συνεχής χειρισμός κάθε μικροδευτερολέπτου πληροφοριών θα απαιτούσε γιγαντιαία νοητικά περιουσιακά στοιχεία, αφήνοντας λιγότερα όρια σε σχέση με άλλες βασικές ικανότητες, όπως για παράδειγμα η μνήμη, η ανεξάρτητη κατεύθυνση και η καθοδήγηση κοντά στο σπίτι. Εν κατακλείδι, οι επανορθώσεις του εγκεφάλου προτρέπουν την ακρίβεια για μια πιο εκτεταμένη, πιο σταθερή κατανόηση της τρέχουσας περίπτωσής μας – επιτρέποντάς μας όχι αποκλειστικά να τα βγάλουμε πέρα, αλλά επιπλέον να ευδοκιμήσουμε σε έναν ιδιόρρυθμο κόσμο. Αντικαθιστώντας την ταχύτητα με την καθαρότητα, το μυαλό εγγυάται ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε πραγματικά στις δυσκολίες, διατηρώντας παράλληλα ένα αίσθημα αιτήματος στην ταραχή της καθημερινής ύπαρξης.
Φιλοσοφικές και μυστικιστικές επιπτώσεις
Η αποκάλυψη ότι η διορατικότητά μας μένει πίσω από την πραγματικότητα κατά 15 δευτερόλεπτα δεν είναι απλώς ένα λογικό ενδιαφέρον – ανοίγει μια είσοδο σε σημαντικές φιλοσοφικές και βαθυστόχαστες έρευνες σχετικά με την ιδέα της παρουσίας. Στην περίπτωση που ο εγκέφαλός μας αναπτύσσει το παρόν εξαρτώμενος από τμήματα από έναν προηγούμενο χρόνο, τότε, σε εκείνο το σημείο, το «τώρα» που βιώνουμε είναι εγγενώς αφηρημένο, διαμορφωμένο τόσο από ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν όσο και από το πράγμα που συμβαίνει από τώρα. Αυτή η σκέψη προσαρμόζεται ενδιαφέρουσα με παρωχημένα βαθιά μαθήματα που προτείνουν ότι η αλήθεια είναι πιο ρευστή και απατηλή από ό,τι συχνά δεχόμαστε.
Πολυάριθμες απόκοσμες πρακτικές, από τον Βουδισμό έως τον Ινδουισμό, έχουν από καιρό υπογραμμίσει ότι αυτό που βλέπουμε δεν είναι μια οριστική αλήθεια αλλά μια κοσκινισμένη παραλλαγή που σχηματίζεται από τον ψυχισμό μας. Αυτά τα μαθήματα παροτρύνουν τους ειδικούς να κοιτάξουν πέρα από τις επιφανειακές γνώσεις για να αποκαλύψουν περαιτέρω, αθάνατες γνώσεις. Η ιδέα μιας αναβληθείσας ενόρασης αναδεικνύει αυτές τις σκέψεις, συνιστώντας ότι η εμπειρία μας της αλήθειας δεν είναι σίγουρα μια κατ’ ευθείαν δεύτερη αλλά ένα μείγμα του νέου παρελθόντος της και της μετάφρασης του εγκεφάλου. Σε οποιοδήποτε σημείο αυτό εγείρει ένα ενδιαφέρον ζήτημα: αν υποθέσουμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι σε κάθε περίπτωση οριακά παρωχημένο, ποιο είναι το «γνήσιο» παρόν και θα μπορούσαμε κάποια στιγμή να το καταλάβουμε πλήρως;
Σε φιλοσοφικό επίπεδο, η αναβολή των 15 δευτερολέπτων δυσχεραίνει το πώς θα μπορούσαμε να ερμηνεύσουμε τον ίδιο τον χρόνο. Προτείνει ότι η εμπειρία μας για το παρόν είναι, θα μπορούσαμε να πούμε, ένα συνεχές παιχνίδι που βρίσκει τη γνήσια εξέλιξη των περιστάσεων. Αυτή η αναβολή δημιουργεί μια παραδοξότητα όπου η αλήθεια με την οποία συνεργαζόμαστε είναι ταυτόχρονα γνήσια και αναπαραγόμενη, ένα μείγμα του κόσμου όπως ήταν και του κόσμου όπως τον εμπιστεύεται ο εγκέφαλός μας. Μια τέτοια κατανόηση καλωσορίζει τον αναστοχασμό σχετικά με το πώς η διορατικότητα διαμορφώνει τη σχέση μας με τον χρόνο, ενθαρρύνοντάς μας να εξετάσουμε αν το να ζούμε «την ώρα» είναι λίγο πολύ τόσο σαφές όσο φαίνεται.
Από μια υπερβατική σκοπιά, αυτή η αναβολή επίσης αναδεικνύει την αλληλεξάρτηση του χρόνου. Μας υπενθυμίζει ότι η γραμμή μεταξύ μνήμης και εμπειρίας είναι συχνά θολή, καθώς η αντίληψή μας είναι ένα μείγμα αυτού που έχει ήδη συμβεί και αυτού που εκτυλίσσεται. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως μια αναπαράσταση για τις πρακτικές της προσοχής, οι οποίες μας εκπαιδεύουν να αγκαλιάζουμε το παρόν όχι ως μια αντικειμενική πραγματικότητα αλλά ως μια ρευστή εμπειρία που επηρεάζεται από το παρελθόν και την ερμηνεία μας γι’ αυτό. Αναγνωρίζοντας την κατασκευασμένη φύση της αντίληψής μας, μπορεί να βρούμε μεγαλύτερη ελευθερία να αμφισβητήσουμε τις υποθέσεις, να εκτιμήσουμε το μυστήριο της ύπαρξης και να εξερευνήσουμε μια ευρύτερη κατανόηση της πραγματικότητας.
Ανακατασκευάζοντας την Πραγματικότητα: Τι Σημαίνει Αυτή η Ανακάλυψη για Εμάς
Η συνειδητοποίηση ότι η αντίληψή μας για τον κόσμο καθυστερεί κατά 15 δευτερόλεπτα προσκαλεί σε μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο που κατανοούμε την πραγματικότητα. Μακριά από το να είναι ένα απλό νευρολογικό γεγονός, αυτή η ανακάλυψη μας προκαλεί να επανεξετάσουμε τις καθημερινές μας εμπειρίες και τις υποθέσεις που κάνουμε για την άμεση φύση της παρούσας στιγμής. Αν η αντίληψή μας βασίζεται σε μια καθυστέρηση, αυτό υποδηλώνει ότι η εμπειρία μας του «τώρα» δεν είναι τόσο άμεση όσο πιστεύουμε, αλλά μάλλον μια προσεκτικά κατασκευασμένη αφήγηση που δημιουργείται από τον εγκέφαλο.
Αυτή η καθυστέρηση έχει ενδιαφέρουσες επιπτώσεις για το πώς ερμηνεύουμε και εμπιστευόμαστε τις αισθήσεις μας. Για παράδειγμα, μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικές φορές νιώθουμε αποσυνδεδεμένοι κατά τη διάρκεια γρήγορων γεγονότων ή γιατί οι αναμνήσεις και οι αντιλήψεις φαίνεται να επικαλύπτονται με απροσδόκητους τρόπους. Αναγνωρίζοντας ότι ο εγκέφαλός μας συνδυάζει θραύσματα του πρόσφατου παρελθόντος για να δημιουργήσει μια συνεκτική εικόνα του παρόντος, μπορούμε να κατανοήσουμε καλύτερα γιατί οι εμπειρίες μας φαίνονται σταθερές, ακόμη και μπροστά σε συνεχή αλλαγή. Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να εμβαθύνει την κατανόησή μας για το πώς η αντίληψη διαμορφώνει την αλληλεπίδρασή μας με τον κόσμο.
Επιπλέον, αυτή η ανακάλυψη χρησιμεύει ως μια ισχυρή υπενθύμιση της προσαρμοστικότητας και της δημιουργικότητας του εγκεφάλου. Δίνοντας προτεραιότητα στη σταθερότητα αντί της άμεσης αντίδρασης, ο εγκέφαλος μας επιτρέπει να πλοηγούμαστε σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο με σαφήνεια και σκοπό. Είναι μια διαπίστωση, που αναδεικνύει την περίπλοκη λειτουργία του μυαλού μας και την ευαίσθητη ισορροπία που διατηρεί για να μας βοηθήσει να λειτουργούμε αποτελεσματικά σε σύνθετα περιβάλλοντα. Η αναγνώριση αυτού μπορεί να εμπνεύσει ένα αίσθημα θαυμασμού και περιέργειας για το πώς η αντίληψη διαμορφώνει την πραγματικότητά μας.
Τελικά, η ανακάλυψη μας ενθαρρύνει να αμφισβητήσουμε τη φύση του χρόνου και της πραγματικότητας. Αν η αντίληψή μας πάντα προσπαθεί να προλάβει το παρόν, τι σημαίνει αυτό για τις στιγμές που εκτιμούμε ή τις αποφάσεις που παίρνουμε; Αυτή η κατανόηση προσκαλεί σε βαθύτερη σκέψη για το πώς αντιλαμβανόμαστε, ερμηνεύουμε και αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο—υπενθυμίζοντάς μας ότι η πραγματικότητα, όπως την γνωρίζουμε, είναι τόσο μία άγκυρα όσο και μια ιστορία σε κίνηση.
Πηγή: https://goline.me/human-vision-functions-with-a-15-second-delay-which-means-what-you-see-now-has-happened-in-the-past/
Παναγιώτης Σπανός
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ