Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Επτά κοινοί μύθοι που αποτελούν εμπόδια στην κατανόηση της Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής και αποτρέπουν τη δράση των παρευρισκόμενων.

Επτά κοινοί μύθοι που αποτελούν εμπόδια στην κατανόηση της Αιφνίδιας Καρδιακής Ανακοπής και αποτρέπουν τη δράση των παρευρισκόμενων.

Οποιοσδήποτε μπορεί να βοηθήσει να σωθεί μια ζωή, που απειλείται από αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, ακολουθώντας τρία απλά βήματα: Καλέστε, Πιέστε, (Χορηγήστε) Σοκ.

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ. Σε αντίθεση με πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις, εμφανίζεται ξαφνικά και απροσδόκητα. Τις περισσότερες φορές είναι θανατηφόρα.

Αλλά ο καθένας μπορεί να βοηθήσει να σωθεί μια ζωή ακολουθώντας τρία απλά βήματα:

1. Καλέστε,

2. Πιέστε,

3. (Χορηγήστε) Σοκ, σύμφωνα με το Sudden Cardiac Arrest Foundation .

Υπάρχουν γεγονότα της πραγματικής ζωής που μπορεί να έχουν επιζήμια επίδραση στην υγεία σας. Αναλογιστείτε την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Σε αντίθεση με πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις, εμφανίζεται ξαφνικά και απροσδόκητα. Τις περισσότερες φορές είναι θανατηφόρα.

Στην πραγματικότητα, η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι η κύρια αιτία θανάτου στις ΗΠΑ, επηρεάζοντας περίπου 1.000 άτομα καθημερινά. Παραμονεύει σε σπίτια, γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας και αθλητικά γήπεδα, περιμένοντας απλώς τη λεία της. Κατά μέσο όρο, μόνο ένα στα 10 θύματα επιβιώνει.

Μόνο τον Οκτώβριο —Μήνα ευαισθητοποίησης για την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή— σχεδόν 30.000 ανυποψίαστα θύματα θα υποστούν αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, μια απειλητική για τη ζωή έκτακτη ανάγκη που συμβαίνει όταν η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά.

Όταν συμβαίνει, το άτομο καταρρέει και δεν ανταποκρίνεται ή αναπνέει κανονικά. Μπορεί να λαχανιάζει ή να τρέμει σαν να έχει σπασμούς. Οδηγεί σε θάνατο μέσα σε λίγα λεπτά, εάν το άτομο δεν λάβει βοήθεια αμέσως.

Η επιβίωση εξαρτάται από τους παρευρισκόμενους που θα καλέσουν την υπηρεσία ασθενοφόρων, θα ξεκινήσουν την ΚΑΡΠΑ και θα χρησιμοποιήσουν έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, (εάν υπάρχει) το συντομότερο δυνατό.

Δυστυχώς, μόνο τέσσερα στα δέκα θύματα λαμβάνουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση από παρευρισκόμενους και μόνο ένα στα 10 υποβάλλεται σε θεραπεία με αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή πριν ο παραϊατρικός φτάσει στο σημείο.

Σύμφωνα με τα λόγια του Μίτσελ Μπράουν, πρώην Διευθυντή Δημόσιας Ασφάλειας στο Κολόμπους του Οχάιο, «Ακόμα κι αν η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης φτάσει στη σκηνή μέσα σε, κατά μέσο όρο, επτά λεπτά, στις περισσότερες περιπτώσεις η μοίρα του θύματος καθορίζεται πριν φτάσουν οι παραϊατρικοί».

Γιατί περισσότεροι άνθρωποι δεν κατανοούν και δεν εφαρμόζουν αυτές τις θεμελιώδεις δεξιότητες σωτηρίας;

Επτά κοινοί μύθοι μπορεί να αποτελούν εμπόδια στην κατανόηση και τη δράση.

Μύθος Νο. 1: Η Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή είναι σπάνια.

Αλήθεια: Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν από Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή κάθε μέρα είναι ισοδύναμος με τον αριθμό αυτών που θα πέθαιναν εάν δύο αεροπλάνα τζετ συνετρίβονταν κάθε μέρα και σκότωναν σχεδόν όλους τους επιβαίνοντες.

Μύθος Νο. 2: Η Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή είναι το ίδιο με μία καρδιακή προσβολή (έμφραγμα).

Αλήθεια: Όταν οι άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή προσβολή, είναι ξύπνιοι και η καρδιά τους χτυπάει. Όταν οι άνθρωποι έχουν Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή, δεν είναι ξύπνιοι και οι καρδιές τους δεν χτυπούν. Οι καρδιακές προσβολές μπορούν να οδηγήσουν σε Αιφνίδια Καρδιακή Ανακοπή, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες αιτίες.

Μύθος Νο. 3: Συμβαίνει μόνο στους ηλικιωμένους.

Αλήθεια: Συμβαίνει σε άτομα όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων 23.000 νέων κάθε χρόνο (μόνο στην Αμερική).

Μύθος Νο. 4: Συμβαίνει μόνο σε άτομα με ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Αλήθεια: Είναι συχνά η πρώτη ένδειξη καρδιακού προβλήματος.

Μύθος Νο. 5: Τα θύματα είναι καλύτερα να περιμένουν να φτάσει επαγγελματική βοήθεια.

Αλήθεια: Η άμεση δράση των παρευρισκομένων συχνά οριοθετεί τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Μύθος Νο. 6: Μόνο εκπαιδευμένο προσωπικό επιτρέπεται να χρησιμοποιεί αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή.

Αλήθεια: Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι συσκευές που σώζουν ζωές με οπτικές και φωνητικές προτροπές που έχουν σχεδιαστεί για χρήση από απλούς ανθρώπους.

Μύθος Νο. 7: Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές μπορούν να βλάψουν τους ανθρώπους χορηγώντας ρεύμα χωρίς προειδοποίηση.

Αλήθεια: Οι αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές είναι ασφαλείς και αποτελεσματικοί και δεν χορηγούν ρεύμα στην καρδιά, εκτός εάν απαιτηθεί απινίδωση για την αποκατάσταση ενός υγιούς καρδιακού παλμού.

«Η έρευνα δείχνει ξεκάθαρα ότι η δράση των παρευρισκόμενων σε περιπτώσεις αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής βελτιώνει δραματικά την πιθανότητα επιβίωσης. Με μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και κατανόηση του κοινού, χιλιάδες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο», δήλωσε η Mary M. Newman, MS, Πρόεδρος του Sudden Cardiac Arrest Foundation. «Και δεδομένου ότι 7 στις 10 καρδιακές ανακοπές συμβαίνουν στο σπίτι, το να αφιερώσετε λίγα λεπτά για να μάθετε την ΚΑΡΠΑ και πώς να χρησιμοποιείτε έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή θα μπορούσε να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου για ένα αγαπημένο πρόσωπο».

Η αιφνίδια καρδιακή ανακοπή είναι σίγουρα τρομακτική. Αλλά μην τρομάξετε αν βρεθείτε μπροστά σε μία τέτοια ιατρική κατάσταση.

Απλώς θυμηθείτε αυτά τα σωτήρια βήματα:

1. ΚΛΗΣΗ: Καλέστε το 166 – 112 και ακολουθήστε τις οδηγίες του αποστολέα.

2. ΠΙΕΣΤΕ: Ξεκινήστε την ΚΑΡΠΑ. Πιέστε δυνατά και γρήγορα στο κέντρο του στήθους με ρυθμό 100-120 παλμούς το λεπτό.

3. (Χορηγήστε) ΣΟΚ: Χρησιμοποιήστε τον πλησιέστερο απινιδωτή όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πηγή: https://www.sca-aware.org/sca-news/anyone-can-help-save-a-life-threatened-by-sudden-cardiac-arrest-by-following-three-simple

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης ΕΚΑΒ

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ