Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Επικαιρότητα » ΕΚΑΒ ΡΟΔΟΥ: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, όταν δεν προλάβει ένα ασθενοφόρο να φθάσει εγκαίρως;

ΕΚΑΒ ΡΟΔΟΥ: Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, όταν δεν προλάβει ένα ασθενοφόρο να φθάσει εγκαίρως;

Το τελευταίο διάστημα ολόκληρη η τοπική κοινωνία της Ρόδου έχει γίνει μάρτυρας της ραγδαίας αύξησης των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων αλλά και των πολλών καθημερινών περιστατικών που χρήζουν παροχής βοήθειας από το ΕΚΑΒ. Τα περιστατικά αυτά είναι ιδιαίτερα αυξημένα την περίοδο αυτή, ιδίως λόγω της αύξησης του αριθμού των τουριστών, ο οποίος αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο μέσα στους επόμενους μήνες. Καθημερινά καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε μία πληθώρα περιστατικών, και να καλύψουμε ολόκληρο το νησί της Ρόδου.
Δυστυχώς, ως τροχοπέδη στην μεγάλη αύξηση των περιστατικών έρχεται να προστεθεί η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ Ρόδου. Έπειτα και από τις τελευταίες μετακινήσεις που έγιναν από την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ, όχι μόνο δεν ήρθαν περισσότερα άτομα όπως επανειλημμένως έχουμε ζητήσει, αλλά τοποθέτησαν σε άλλα μέρη της Ελλάδας εργαζόμενους του υπάρχοντος προσωπικού μας!!!
Οι μετακινήσεις αυτές έγιναν και στο συντονιστικό κέντρο Νοτίου Αιγαίου εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία απολύτως προηγούμενη ενημέρωση για την στελέχωση του! Πλέον, το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη Ρόδο είναι πολύ σοβαρό, αφού το προσωπικό μας έχει μειωθεί ραγδαία, με αποτέλεσμα να κλείσει σχεδόν εξ ολοκλήρου ο σταθμός της Σορωνής.
Έχουμε πια αγανακτήσει από τις υποσχέσεις που έχουμε λάβει από τους αρμόδιους το τελευταίο διάστημα, ότι δήθεν θα μας βοηθήσουν, ότι θα ενισχυθεί περισσότερο η Ρόδος, ότι θα φέρουν περισσότερο προσωπικό, ότι θα αναπτυχθεί ο σταθμός στη Νότια Ρόδο και στον Έμπωνα κτλ κτλ. Τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και ο Δήμος Ρόδου έχουν κατά καιρούς δηλώσει πως η αναγκαιότητα αυτή είναι επιτακτική.
Εμείς, έχουμε στείλει επανειλημμένως επιστολές προς κάθε αρμόδιο φορέα, ενημερώνοντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Όμως, όχι μόνο δεν έχουν ικανοποιηθεί τα –αυτονόητα- αιτήματά μας, αλλά αντιθέτως βλέπουμε να μετακινούνται εργαζόμενοι από την Ρόδο μειώνοντας ακόμα περισσότερο τη δύναμή μας. Τα ασθενοφόρα αδυνατούν να καλύψουν ολόκληρο το νησί, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες όπου ο πληθυσμός αυξάνεται εξαιτίας των τουριστών, αλλά και των περισσότερων περιστατικών γενικότερα.
Ποια είναι όμως η βοήθεια που έχουμε λάβει; Ποιος επιτέλους θα ασχοληθεί με εμάς; Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές!!!
Με μεθοδευμένες ενέργειες που γίνονται από την κεντρική υπηρεσία είμαστε θεατές μιας κατάστασης που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανέναν λόγο! Δεν ζητάμε εξηγήσεις και υποσχέσεις. Απαιτούμε άμεση ενίσχυση προτού να θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της υποστελέχωσής μας.
Με τις προσπάθειες που κάνουμε όλο αυτό το διάστημα κατά καιρούς έχουμε λάβει περιστασιακά την απαιτούμενη ενίσχυση, έπειτα και από παρεμβάσεις των κοινοβουλευτικών μας εκπροσώπων απ’ όλα τα κόμματα. Η κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ όμως, ενώ υποτίθεται ότι συμφωνεί με τα αιτήματά μας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, εντελώς απροειδοποίητα και ξαφνικά μετακινεί υπαλλήλους μας σε διάφορα μέρη της Ελλάδας αφήνοντας κενές τις θέσεις που δημιουργούνται.
Εδώ να αναφερθεί πως από τις αρχές του 2022, μας ανατέθηκε η τηλεφωνική και ασυρματική διαχείριση ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΕΚΑΒ και μη)!!! Δηλαδή Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Το νέο αυτό δεδομένων μας έφερε αντιμέτωπους με μια νέα πρόκληση, καθώς έπρεπε να μετακινηθούν πληρώματα από τα ασθενοφόρα στη θέση του τηλεφωνητή/ασυρματιστή ώστε να μπορέσουμε να διαχειριστούμε τον όγκο των περιστατικών. Λήψη κλήσης, αξιολόγηση περιστατικού, διαβίβαση σήματος και καταγραφή της πορείας με καταγραφή χρόνων, άφιξης-παραλαβής-άφιξης σε υγειονομικό σταθμό-τέλος σήματος.
Επιπροσθέτως, εκκρεμεί και η πρόσληψη 5 επικουρικών διασωστών-πληρωμάτων ασθενοφόρων, από τον περασμένο Μάϊο, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που λαμβάναμε τότε. Μπαίνει Ιούλιος και ακόμη δεν τους έχουν καλέσει στη δουλειά. Ούτε όμως και η περιβόητη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για μόνιμους διασώστες στο ΕΚΑΒ που περιμένουμε από το Δεκέμβριο του 2021.
Τα ερωτήματα που μας δημιουργούνται είναι πολλά και η αγανάκτησή μας ακόμα μεγαλύτερη.
Θα μας απαντήσει η κεντρική υπηρεσία, ποιος τελικά κάνει τον σχεδιασμό με τις τοποθετήσεις και την κατανομή των θέσεων;
Γιατί μετακινούν συνεχώς άτομα από την Ρόδο, αφήνοντας κενές τις θέσεις ενώ γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουμε σοβαρό θέμα με την υποστελέχωσή μας;
Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, όταν δεν προλάβει ένα ασθενοφόρο να φθάσει εγκαίρως;
Ζητάμε από την τοπική κοινωνία και τους άρχοντες του νησιού μας να ξεσηκωθούν και να μας βοηθήσουν!
Μιλάμε για την υγεία και την ανθρώπινη ζωή των παιδιών μας, των γονιών μας, των ίδιων μας των εαυτών. Ας ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, να φτιάξουμε τον τομέα της υγείας στη Ρόδο, προτού να είναι αργά. Θέλουμε επιτέλους ο κάθε Ροδίτης να έχει το αίσθημα ασφάλειας για την υγεία και τις ζωές μας!
Ζητάμε από τους ιθύνοντες να αποκαταστήσουν το λάθος και να αντικατασταθούν ΑΜΕΣΑ οι εργαζόμενοι που μετακινήθηκαν.
Είναι ΝΤΡΟΠΗ ολόκληρος ο νομός μας να βρίσκεται σε κίνδυνο επειδή η κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ κλείνει τα αυτιά της στις φωνές αγανάκτησης για την υποστελέχωση του ΕΚΑΒ.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Φ. Χατζησταμάτης
Η. Γεν. Γραμματέας
Λ. Σαλαώρα
ΠΗΓΗ: proodos
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ