Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Γυναίκες στην Πυροσβεστική και την Προνοσοκομειακή Φροντίδα:10 βέλτιστες πρακτικές για την υγεία της καρδιάς τους

Γυναίκες στην Πυροσβεστική και την Προνοσοκομειακή Φροντίδα:10 βέλτιστες πρακτικές για την υγεία της καρδιάς τους

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι πυροσβέστες και οι παραϊατρικοί αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους κινδύνους καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι ο κυριότερος δολοφόνος του προσωπικού στον παραϊατρικό τομέα. Και συχνά, συμβαίνουν σε νεαρά άτομα που φαίνονται και αισθάνονται σε φόρμα.

Αυτός ο αυξημένος κίνδυνος απαιτεί από τους πρώτους ανταποκριτές να λαμβάνουν πρόσθετα μέτρα για την προστασία της καρδιαγγειακής τους υγείας. Ευτυχώς, οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συνδυαστούν με στρατηγικές διατροφής και φυσικής κατάστασης για να μειώσετε δραματικά τον κίνδυνο.

Ενώ οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι οι κυριότεροι δολοφόνοι των γυναικών, οι καρδιακές παθήσεις είναι ένας από τους κύριους δολοφόνους τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αυξημένη ευαισθητοποίηση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου και η μείωση των παραγόντων κινδύνου είναι καθοριστικής σημασίας για τη μείωση των καρδιαγγειακών θανάτων. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, περισσότερες γυναίκες από ό,τι άνδρες παθαίνουν εγκεφαλικά επεισόδια κάθε χρόνο. Οι ορμόνες, οι εγκυμοσύνες, ο τοκετός και άλλοι παράγοντες που σχετίζονται με το φύλο θέτουν τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο.

Και η έρευνα έχει δείξει ότι οι γυναίκες πυροσβέστες και παραϊατρικοί, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους κινδύνους καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η Διεθνής Ένωση Πυροσβεστών κυκλοφόρησε ένα εγχειρίδιο για τις καρδιακές παθήσεις, το οποίο περιλαμβάνει στοιχεία σχετικά με το γιατί οι ανταποκριτές μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο και τι μπορεί να γίνει για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.

Ακολουθούν 10 βέλτιστες πρακτικές για την υγεία της καρδιάς για τις γυναίκες πυροσβέστες και τους παραϊατρικούς που πρέπει να έχουν κατά νου τόσο εντός όσο και εκτός υπηρεσίας.

1. ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Για ορισμένους ανταποκριτές, η γυμναστική είναι το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους μετά από μια μακρά βάρδια. Άλλωστε, οι δουλειές των πυροσβεστών είναι σωματικά απαιτητικές. Η μελέτη της IAFF διαπίστωσε ότι η τακτική αερόβια δραστηριότητα και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης είναι απαραίτητες για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Η τακτική άσκηση έχει άμεση συσχέτιση για αλλαγές στο σωματικό βάρος, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, τη γλυκόζη, τη διάθεση και την καρδιαγγειακή ικανότητα.

2. ΕΥΕΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Τα εσωτερικά προγράμματα γυμναστικής και ευεξίας προσφέρουν μια πρόσθετη ευκαιρία πρόληψης. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Augusta (Ga.) ξεκίνησε ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα ευεξίας, το οποίο απαιτεί από κάθε πυροσβέστη να γυμνάζεται τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του. Ένα πρόγραμμα γυμναστικής και ευεξίας, σύμφωνα με τη μελέτη της IAFF, θα πρέπει να δίνει έμφαση στην υγιεινή διατροφή, την τακτική άσκηση και τις καλές συνήθειες ύπνου.

3. ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ

Ναι, αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις. Τόσο για τους πυροσβέστες καριέρας όσο και για τους εθελοντές πυροσβέστες και τους παραϊατρικούς, οι ήχοι που χτυπούν στη μέση της νύχτας είναι δολοφόνοι του ποιοτικού ύπνου. Η σωστή ποσότητα ύπνου είναι σημαντική για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, βασικού παράγοντα για την υγεία της καρδιάς. Ο σύντομος ύπνος και η εργασία σε βάρδιες μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό και το βάρος.

4. ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΦΡΕΣΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική. Παρ’ όλα αυτά, αποτελεί σημαντικό συστατικό για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Μπορείτε να επιτύχετε μια πιο υγιεινή διατροφή καταναλώνοντας περισσότερα σπιτικά φαγητά και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, αγοράζοντας ή παραγγέλνοντας τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και διαβάζοντας τις ετικέτες με τα διατροφικά στοιχεία.

5. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΓΧΟΥΣ

Και πάλι, είναι ευκολότερο να το λέτε παρά να το κάνετε. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, αυξημένη αρτηριακή πίεση και διαταραχή του ύπνου. Υπάρχουν πολλές αιτίες εργασιακών στρεσογόνων παραγόντων στην πυροσβεστική και την προνοσοκομειακή φροντίδα που μπορούν να συμβάλουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού ή η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Οι πυροσβέστες και οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας εκτίθενται επίσης σε ακραίους στρεσογόνους παράγοντες που μπορεί να εξελιχθούν σε διαταραχή μετατραυματικού στρες. Μπορεί να μην είναι πάντα δυνατό να αντιμετωπίσετε άμεσα την πηγή του άγχους σας, αλλά υπάρχουν προληπτικά βήματα, όπως ο εντοπισμός της αιτίας και η γνώση του πότε να ζητήσετε βοήθεια, που μπορούν να ληφθούν. Η τακτική άσκηση είναι ένας καλός βραχυπρόθεσμος μειωτής του στρες.

6. ΕΣΤΙΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ

Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο, τα νεφρά και τα μάτια σας. Η τακτική άσκηση, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και νατρίου, η διατήρηση υγιούς βάρους, το να μην είστε καπνιστές και η υγιεινή διατροφή έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την αρτηριακή πίεση. Φροντίστε να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση σε τακτά χρονικά διαστήματα και να την αντιμετωπίζετε με φαρμακευτική αγωγή εάν είναι συνεχώς υψηλή.

7. ΜΗΝ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικών Επεισοδίων, τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι πιο συχνά στις γυναίκες που καπνίζουν. Κατά μέσο όρο, οι άνδρες καπνιστές πεθαίνουν 13,2 χρόνια νωρίτερα από τους άνδρες μη καπνιστές και οι γυναίκες καπνιστές πεθαίνουν 14,5 χρόνια νωρίτερα από τις γυναίκες μη καπνίστριες.

8. ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΣΥΧΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Σε κανέναν δεν αρέσει να πηγαίνει στο γιατρό, αλλά είναι απαραίτητο για τη διατήρηση και την παρακολούθηση της υγείας σας. Η κολπική μαρμαρυγή τετραπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και είναι πιο συχνή στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες. Η Αμερικανική Ένωση για τα Εγκεφαλικά Επεισόδια συνιστά να ελέγχονται για κολπική μαρμαρυγή όλες οι γυναίκες, ιδίως όσες είναι άνω των 75 ετών. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν αισθάνεστε την καρδιά σας να κτυπάει έντονα, να παραλείπει χτύπους ή να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

9. ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΥΣ

Οι γυναίκες έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν ημικρανίες από ό,τι οι άνδρες. Υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της υψηλότερης συχνότητας ημικρανιών και του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενημερώστε το γιατρό σας για τις ημικρανίες σας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

10. ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Βοηθήστε στην ευαισθητοποίηση για την καρδιακή υγεία. Μιλήστε με τους συναδέλφους σας, ειδικότερα με τους νεότερους, και πείστε τους να ανταλλάξουν τη βόλτα τους στο ταχυφαγείο με μια βόλτα στον διάδρομο με τα υγιεινά προϊόντα και να παραμείνουν σε εγρήγορση για να παραμείνουν υγιείς.

Συγγραφέας: Sarah Calams

Frontline Voices

ΠΗΓΗ: ems1

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ