Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Γιατί οι προπονητές στον αθλητισμό χρειάζονται εκπαίδευση πρώτων βοηθειών

Γιατί οι προπονητές στον αθλητισμό χρειάζονται εκπαίδευση πρώτων βοηθειών

Οι ευθύνες των προπονητών στον αθλητισμό περιστρέφονται κυρίως γύρω από τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των αθλητών, ενώ παράλληλα τους ωθούν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.
Αυτά απαιτούν μια βαθιά κατανόηση των βασικών πρώτων βοηθειών και της διάσωσης ζωών από τον πάγκο.

Η ζωή των αθλητικών προπονητών μπορεί να ποικίλλει, καθιστώντας την πιο δύσκολη.

Εκτός από την ανάπτυξη των ταλέντων των μεμονωμένων αθλητών, ασχολείστε επίσης με την πρόληψη και την αντιμετώπιση τραυματισμών, εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου.

Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να εστιάσετε στον ζωτικό ρόλο των προπονητών στην ασφάλεια των πρώτων βοηθειών, είτε είστε προπονητής ποδοσφαίρου, είτε ειδικός στίβου, είτε αξιωματούχος αγώνων.

Συνήθεις τραυματισμοί που σχετίζονται με τον αθλητισμό

Οι αθλητικοί τραυματισμοί είναι συχνό φαινόμενο σε όλα τα επίπεδα ανταγωνισμού και ορισμένοι μπορεί να απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Οι τραυματισμοί είναι πιθανό να συμβούν είτε πρόκειται για σχολικές δραστηριότητες, είτε για αθλητισμό σε συλλογικό επίπεδο, είτε για επαγγελματικούς αγώνες.

Τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί στον χώρο είναι αντιμετωπίσιμοι και όχι θανατηφόροι.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μόνο το 2% των αθλητικών τραυματισμών απαιτεί νοσηλεία και οι αθλητές δεν χρειάζεται να μετακινηθούν στα επείγοντα περιστατικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η θεραπεία των αθλητικών τραυματισμών ξεκινά με την εφαρμογή βασικών πρώτων βοηθειών και απλών επιλογών επείγουσας περίθαλψης.

Αντιμετώπιση πρώτων βοηθειών για αθλητικούς τραυματισμούς: ο ρόλος των προπονητών

Οι συνήθεις αθλητικοί τραυματισμοί, όπως διαστρέμματα, θλάσεις και μικρά κατάγματα, μπορούν να σταθεροποιηθούν με βασικές προληπτικές μεθόδους, συμπεριλαμβανομένων:

Α) Αιμορραγία

Οι τραυματισμοί με αιμορραγία, όπως κοψίματα και γρατζουνιές, είναι συνηθισμένοι σε κάθε άθλημα.

Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα το αίμα να γίνει μολυσματικό.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αθλητής πρέπει να απομακρυνθεί από το παιχνίδι ή την προπόνηση μέχρι να ελεγχθεί η αιμορραγία και να καθαριστούν και να καλυφθούν οι πληγές.

Β) Κατάγματα

Τα σοβαρά κατάγματα, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα του οστού να αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας, ειδικά για τους νεαρούς αθλητές.

Σε περίπτωση καταγμάτων στην περιοχή του άνω άκρου του ποδιού, αναζητήστε αμέσως επαγγελματική βοήθεια.

Αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή και απαιτεί ιατρική φροντίδα, ειδικά εάν ο τραυματισμός βρίσκεται εντός της μηριαίας αρτηρίας.

C) Διάστρεμμα και στραμπούληγμα

Τα διαστρέμματα και τα στραμπουλήγματα δεν θεωρούνται επείγοντα ιατρικά περιστατικά, αλλά αυτοί οι τραυματισμοί των μαλακών μορίων μπορεί να είναι επώδυνοι.

Οι περισσότεροι τραυματισμοί μαλακών μορίων θεραπεύονται με τη χρήση της θεραπείας RICE – ανάπαυση, πάγος, περίδεση και ανύψωση.

Εάν υπάρχει αμφιβολία για τον τραυματισμό, αντιμετωπίστε τον πάντα ως κάταγμα μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο με ακτινογραφία.

Δ) Θερμική εξάντληση και θερμοπληξία

Η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία είναι σοβαρά ιατρικά επείγοντα περιστατικά που μπορούν να προληφθούν κατά τη διάρκεια αθλητικών εκδηλώσεων.

Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος και η αδυναμία του οργανισμού να αποβάλει τη θερμότητα μπορεί να συμβεί λόγω αφυδάτωσης και απώλειας ηλεκτρολυτών.

Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αποφυγή αυτών των σοβαρών ασθενειών από τη ζέστη.

Οι αθλητές πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό και κάνοντας διαλείμματα τις ζεστές ημέρες.

Η θεραπεία πρώτων βοηθειών αποσκοπεί στην ψύξη του αθλητή.

Οι συνήθεις παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αφαίρεση των ρούχων, την εφαρμογή δροσερού νερού στο δέρμα και την τοποθέτηση παγοκύστεων σε διάφορα μέρη του σώματος.

Όταν έχετε αμφιβολίες για τη σοβαρότητα οποιουδήποτε τραυματισμού, ζητάτε πάντα επαγγελματική βοήθεια. Ο γιατρός μπορεί να αξιολογήσει αν θα πρέπει να επιτραπεί η επιστροφή στον αγώνα ή η αποχώρηση από τις εγκαταστάσεις.

Οι αθλητές με σημαντικούς τραυματισμούς δεν επιτρέπεται να επιστρέψουν στον αγώνα χωρίς ιατρική άδεια από επαγγελματία υγείας.

Εκπαίδευση πρώτων βοηθειών για αθλητικούς προπονητές

Όλοι οι προπονητές στον αθλητισμό θέλουν μια νικηφόρα ομάδα έχοντας παράλληλα μια υγιή και ασφαλή ομάδα.

Ως μέντοράς τους, είναι δουλειά σας να διδάξετε στους αθλητές πώς να παίζουν το άθλημα που έχουν επιλέξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ταυτόχρονα, πρέπει να τους κρατάτε ασφαλείς. Και οι πρώτες βοήθειες αποτελούν ζωτικό μέρος της αθλητικής ασφάλειας.

ΠΗΓΗ: emergency-live

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ