Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί αναπνέουμε

Η πράξη της αναπνοής αναφέρεται συνήθως από τους επαγγελματίες της ιατρικής ως αερισμός.

Είναι η διαδικασία με την οποία ο αέρας και το οξυγόνο εισέρχονται στο σώμα.

Τα κύτταρα του σώματος, οι ιστοί, και τα όργανα χρειάζονται οξυγόνο για τη ζωή και κάθε ζωή απαιτεί ενέργεια.

Το σώμα χρησιμοποιεί το οξυγόνο για να παράγει την ενέργεια που απαιτείται για τη σύσπαση των μυών, την αποστολή νευρικών ερεθισμάτων, την πέψη της τροφής και για τη δημιουργία νέων ιστών.

Επιπλέον, η διαδικασία αερισμού επιτρέπει την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο είναι το υποπροϊόν των αποβλήτων των κυττάρων. Η διαδικασία που περιλαμβάνει την ανταλλαγή του οξυγόνου και του διοξειδίου του άνθρακα ονομάζεται αναπνοή ή κυτταρική αναπνοή.

Το φυσιολογικό εύρος των αναπνοών κυμαίνεται μεταξύ 10 και 29 για έναν ενήλικα1, 18 έως 34 για παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 12 ετών2, και μεταξύ 30 και 60 για ένα βρέφος μικρότερο από ενός έτους3.

Η διαδικασία της αναπνοής διατηρεί μια σταθερή ανταλλαγή διοξειδίου του άνθρακα και οξυγόνου.

Εάν η αναπνοή δεν είναι επαρκής ή εάν σταματήσει, τα κύτταρα μπορεί να λιμοκτονήσουν για οξυγόνο, μία κατάσταση γνωστή ως υποξία.

Εάν η αναπνοή παραμείνει ανεπαρκής για μεγάλο χρονικό διάστημα, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συσσωρευτεί στα κύτταρα του σώματος, αποτελώντας ένα θανατηφόρο δηλητήριο.

Ένας ασθενής που δεν αναπνέει επαρκώς, λέγεται ότι αντιμετωπίζει αναπνευστικό κίνδυνο.

Ένα πρώιμο σημάδι αναπνευστικού κινδύνου είναι η αναπνευστική δυσχέρεια. Η αναπνευστική δυσχέρεια είναι συνήθως εμφανής επειδή το έργο της αναπνοής του ασθενούς αυξάνεται. Εάν δεν αποκατασταθεί η επαρκής αναπνοή γρήγορα, ο ασθενής μπορεί να σταματήσει να αναπνέει εντελώς. Αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση, γνωστή ως αναπνευστική ανακοπή.

Υπάρχουν πολλές αιτίες αναπνευστικού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων ιατρικών καταστάσεων όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα, η καρδιακή προσβολή και οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Υπάρχουν επίσης και άλλοι παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δυσκολία στην αναπνοή, όπως η έκθεση σε τοξικές ουσίες ή η εισπνοή υπερθερμασμένου αέρα, π.χ. από πυρκαγιά σε κλειστό κτίριο.

Η απουσία της αναπνοής ονομάζεται άπνοια και μόλις αρχίσει η άπνοια, η καρδιά σύντομα θα σταματήσει επίσης. Αυτό είναι γνωστό ως καρδιακή ανακοπή.

Η καρδιά απαιτεί συνεχή παροχή οξυγόνου για να λειτουργήσει. Τη στιγμή που σταματούν τόσο ο καρδιακός παλμός όσο και οι αναπνοές, είναι μια κατάσταση που ονομάζεται κλινικός θάνατος.

Τέσσερα έως έξι λεπτά μετά τον κλινικό θάνατο, το οξυγόνο εξαντλείται και τα κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν. Αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία είναι πιο κρίσιμη η παροχή καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης στον ασθενή. Εάν τα κύτταρα του ασθενούς δεν λάβουν οξυγόνο εντός 10 λεπτών, μπορεί να επέλθει μη αναστρέψιμος θάνατος.

Το όργανο που επηρεάζεται πρώτο και το πιο κρίσιμο είναι ο εγκέφαλος.

Ο βιολογικός θάνατος επέρχεται όταν πεθαίνουν πάρα πολλά εγκεφαλικά κύτταρα. Ο κλινικός θάνατος μπορεί να αντιστραφεί- ο βιολογικός θάνατος δεν μπορεί.

 

Σημαντικό: Όταν κάνετε θωρακικές συμπιέσεις κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, το αίμα αντλείται από την καρδιά στον εγκέφαλο και, εξίσου σημαντικό, στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά. Κατά την έναρξη της ΚΑΡΠΑ, δεν χρειάζεται να δώσετε ακόμη οξυγόνο, επειδή υπάρχει μεγάλο απόθεμα οξυγόνου στο αίμα που μπορεί να εξαχθεί απλά παρέχοντας υψηλής ποιότητας θωρακικές συμπιέσεις.

 

 

 

Πώς αναπνέουμε

Κανονικά, η αναπνοή είναι μια διαδικασία που συμβαίνει αυτόματα και χωρίς καμία προσπάθεια.

Ακόμα και παρόλο που μπορείτε προσωρινά να ελέγξετε το ρυθμό και το βάθος της αναπνοής σας, ο έλεγχος αυτός είναι βραχυπρόθεσμος και σύντομα αναλαμβάνεται από ακούσιες εντολές από τα αναπνευστικά κέντρα του
εγκεφάλου.

Αν προσπαθήσετε να κρατήσετε την αναπνοή σας, τα κέντρα αυτά θα σας παροτρύνουν πρώτα να αναπνεύσετε και στη συνέχεια θα αναλάβουν και θα σας αναγκάσουν να αναπνεύσετε. Αν προσπαθήσετε να αναπνεύσετε αργές, ρηχές αναπνοές ενώ τρέχετε, αυτά τα κέντρα του εγκεφάλου θα προσαρμόσουν αυτόματα τον ρυθμό και το βάθος της αναπνοής ώστε να ταιριάζει με τις ανάγκες του σώματός σας.

Στον ύπνο, ή ακόμη και όταν δεν υπάρχει ανταπόκριση, εάν δεν υπάρχει βλάβη στα αναπνευστικά κέντρα και η καρδιά συνεχίζει να κυκλοφορεί οξυγονωμένο αίμα στον εγκέφαλο, η αναπνοή θα είναι μια ακούσια, αυτόματη λειτουργία. Οι ανάγκες των κυττάρων σας, όχι η θέλησή σας, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για τον έλεγχο της αναπνοής.

Οι πνεύμονες είναι ελαστικοί και επεκτάσιμοι.

Αυτή η διαστολή περιορίζεται από το μέγεθος της κοιλότητας του θώρακα και την πίεση μέσα στην κοιλότητα που πιέζει τους πνεύμονες. Για την εισπνοή, το μέγεθος της θωρακικής κοιλότητας πρέπει να αυξηθεί και η πίεση στο εσωτερικό της κοιλότητας πρέπει να μειωθεί. Ένας απλός νόμος, γνωστός ως νόμος του Boyle, διέπει την αναπνοή. Λέει ότι καθώς αυξάνεται ο όγκος, η πίεση μειώνεται.

Ο όγκος της θωρακικής κοιλότητας αυξάνεται με τη σύσπαση των μυών.

Αυτό μπορεί να ακούγεται αντίστροφο, επειδή οι συσπάσεις συνήθως μικραίνουν τα πράγματα. Ωστόσο, καθώς οι μύες μεταξύ των πλευρών συστέλλονται, τραβούν το μπροστινό μέρος των πλευρών προς τα πάνω και έξω. Ο πρωταρχικός μυς της αναπνοής είναι το διάφραγμα. Όταν το διάφραγμα συστέλλεται, κινείται προς τα κάτω. Και οι δύο ενέργειες έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεγέθους και του όγκου της θωρακικής κοιλότητας.

Με κάθε εισπνοή, ο όγκος της θωρακικής κοιλότητας αυξάνεται, προκαλώντας μείωση της πίεσης εντός των πνευμόνων.

 


(Η εικόνα απεικονίζει την αναπνευστική λειτουργία του πνεύμονα).

Όταν συμβαίνει αυτό, οι πνεύμονες διαστέλλονται αυτόματα.

Καθώς οι πνεύμονες διαστέλλονται, ο όγκος μέσα σε κάθε πνεύμονα αυξάνεται. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στο εσωτερικό κάθε πνεύμονα θα μειωθεί. Όπως ίσως γνωρίζετε, ο αέρας κινείται από την υψηλή πίεση προς τη χαμηλή πίεση. (Ένα τρυπημένο ελαστικό αυτοκινήτου δείχνει αυτή την αρχή).

Έτσι, όταν η πίεση στο εσωτερικό των πνευμόνων γίνεται μικρότερη από την πίεση της ατμόσφαιρας, ο αέρας εισέρχεται στους πνεύμονες. Μετακινείται από την υψηλή πίεση (ατμόσφαιρα) στη χαμηλή πίεση (πνεύμονες). Θα συνεχίσει να το κάνει αυτό έως ότου η πίεση στους πνεύμονες να  ισούται με την πίεση της ατμόσφαιρας.

Για την εκπνοή, η διαδικασία αντιστρέφεται. Ο διαφραγματικός μυς και οι μύες μεταξύ των πλευρών χαλαρώνουν, γεγονός που μειώνει τον όγκο στη θωρακική κοιλότητα. Καθώς η θωρακική κοιλότητα μικραίνει, η πίεση συσσωρεύεται στους πνεύμονες μέχρι να γίνει μεγαλύτερη από την πίεση στην ατμόσφαιρα και πρέπει να εκπνεύσουμε. Ο αέρας ρέει από την υψηλή πίεση (γεμάτοι πνεύμονες) στην χαμηλή πίεση (ατμόσφαιρα).

Πηγή: Emergency Medical Responder First On Scene – Σελίδες 142 – 144

Le Baudour, Chris, author.
Emergency medical responder / Christopher Le Baudour, J. David
Bergeron; medical reviewer, Keith Wesley. — 10th edition.

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ