Φανταστείτε να κάνετε μια βόλτα στη γειτονιά σας, μένοντας προσεκτικά 6 μέτρα μακριά από τους άλλους για να εξασφαλίσετε την κοινωνική αποστασιοποίηση.
Βλέπετε έναν ηλικιωμένο άνδρα να καταρρέει στο πεζοδρόμιο, έχοντας πάθει καρδιακή προσβολή.
Όλα όσα έχετε ακούσει τελευταία σας λένε να αποφεύγετε τις στενές επαφές με αγνώστους, ειδικά με ηλικιωμένους, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Είναι ασφαλές να κάνετε ΚΑΡΠΑ (καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση) για να προσπαθήσετε να του σώσετε τη ζωή; Ή μήπως κινδυνεύετε να μολυνθείτε από τον νέο κοροναϊό ή να τον μεταφέρετε σε έναν ετοιμοθάνατο;
Υπάρχει μια απάντηση: Συνιστάται ανεπιφύλακτα να εκτελούν οι άνθρωποι ΚΑΡΠΑ ή θωρακικές συμπιέσεις σε άλλους κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από ομάδα γιατρών επειγόντων περιστατικών του Σιάτλ στο περιοδικό Circulation.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχετε εκατοντάδες φορές περισσότερες πιθανότητες να σώσετε τη ζωή του ετοιμοθάνατου παρά να πεθάνετε εσείς οι ίδιοι από το Covid-19, βοηθώντας τον.
Αναπνοές διάσωσης σε μια πανδημία
Ορίστε πώς λειτουργούν τα μαθηματικά.
Από την 1η Ιανουαρίου έως τις 15 Απριλίου, οι ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στην κομητεία King της Ουάσινγκτον (η οποία περιλαμβάνει το Σιάτλ) ανταποκρίθηκαν σε 1.067 περιπτώσεις καρδιακής ανακοπής που συνέβησαν εκτός νοσοκομειακού περιβάλλοντος. Μόλις οι ασθενείς αυτοί έφτασαν στο νοσοκομείο, λιγότερο από το 10% αυτών διαγνώστηκαν με Covid-19.
Από εκεί και πέρα, οι ερευνητές έκαναν επίσης τον υπολογισμό της ασφάλειας της ΚΑΡΠΑ, διασταυρώνοντας τον κίνδυνο που διατρέχει ένας επίδοξος διασώστης να πεθάνει τελικά από τη δική του πράξη συμπόνιας.
“Με δεδομένη θνησιμότητα 1% για το Covid-19, περίπου 1 διασώστης μπορεί να πεθάνει σε 10.000 περιστατικά ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους”, έγραψαν οι ερευνητές.
“Συγκριτικά, η ΚΑΡΠΑ από παρευρισκόμενους σώζει περισσότερες από 300 επιπλέον ζωές μεταξύ 10.000 ασθενών με (εξωνοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή)”.
Η συμβουλή τους: Μην αφήνετε τον κίνδυνο μόλυνσης να σας τρομάξει από το να δώσετε ενδεχομένως σε κάποιον άλλον μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.
Η μελέτη αυτή πραγματοποιήθηκε στο Σιάτλ, μια πόλη που είδε 15 θανάτους από Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους, λιγότερο από το ήμισυ της μέσης θνησιμότητας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις αναλύσεις θνησιμότητας του Κέντρου Πόρων για τους κοροναϊούς του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Το επίπεδο του φόβου και του κινδύνου για την εκτέλεση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο σε περιοχές με υψηλότερο επιπολασμό της Covid-19, σημείωσε ο Δρ Michael Sayre, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής ιατρικής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.
“Ανησυχήσαμε ότι οι άνθρωποι πεθαίνουν από φόβο και όχι από την ασθένεια”, δήλωσε.
Αν δεν είστε πιστοποιημένοι στην ΚΑΡΠΑ, οι χειροκίνητες συμπιέσεις μπορούν να λειτουργήσουν
Κάθε χρόνο 805.000 Αμερικανοί παθαίνουν καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Αν βρεθείτε να καλείτε την υπηρεσία ασθενοφόρων για να βοηθήσετε κάποιον από αυτούς, ο τηλεφωνητής θα σας ρωτήσει αν ο ασθενής έχει τις αισθήσεις του και αν αναπνέει κανονικά. Εάν απαντήσετε όχι και στις δύο ερωτήσεις, ο χειριστής θα αρχίσει να δίνει οδηγίες για το πώς να παρέχετε θωρακικές συμπιέσεις μέχρι να φτάσουν οι παραϊατρικοί.
Δεν χρειάζεται να κάνετε τεχνητές αναπνοές κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας. Μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς που έλαβαν μόνο θωρακικές συμπιέσεις και όχι ΚΑΡΠΑ με αναπνοή στόμα με στόμα, έχουν παρόμοια πιθανότητα επιβίωσης μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία τροποποίησε τις συστάσεις της για την ΚΑΡΠΑ το 2008, εκδίδοντας οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες οι παρευρισκόμενοι μπορούν να εκτελούν χειροκίνητη ΚΑΡΠΑ ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για να προσπαθήσουν να σώσουν τη ζωή κάποιου μέχρι να φτάσει βοήθεια.
“Οι παρευρισκόμενοι που γίνονται μάρτυρες της ξαφνικής κατάρρευσης ενός ενήλικα θα πρέπει να ενεργοποιήσουν το σύστημα ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (EMS) και να παρέχουν υψηλής ποιότητας θωρακικές συμπιέσεις πιέζοντας δυνατά και γρήγορα στο μέσο του θώρακα του θύματος, με ελάχιστες διακοπές”, ανέφερε η καθοδήγηση.
Είναι επιτακτική ανάγκη να ενεργήσετε όσο το δυνατόν πιο αποφασιστικά και γρήγορα.
“Η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10% για κάθε λεπτό χωρίς καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση”, δήλωσε τον Μάρτιο η Dr. Comilla Sasson, αντιπρόεδρος για την επιστήμη και την καινοτομία στην επείγουσα καρδιαγγειακή περίθαλψη στην Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.
“Πρόκειται για ένα παράθυρο 10 λεπτών μέχρι το θάνατο σε πολλές περιπτώσεις”.
“Γνωρίζουμε ότι αν βάλετε τα χέρια σας στο στήθος και ξεκινήσετε αμέσως συμπιέσεις, παρατείνεται αυτό το χρονικό διάστημα των 10 λεπτών”, συνέχισε η ίδια.
“Το σπρώχνει προς τα πίσω και κερδίζει περισσότερο χρόνο για να φτάσει βοήθεια”.
Οι παρευρισκόμενοι εξακολουθούν να παρέχουν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας
Και ας επιστρέψουμε στο αρχικό παράδειγμα του αγνώστου που καταρρέει στο δρόμο. Αυτή η υποθετική περίπτωση δεν είναι τόσο συνηθισμένη, είτε πρόκειται για πανδημία είτε όχι.
“Ο διασώστης είναι πιθανό να είναι μέλος της οικογένειας”, δήλωσε ο Sayre. “Θα γνωρίζετε αν είναι άρρωστος ή όχι”.
Και δεν φαίνεται να υπάρχουν μέχρι στιγμής εμπειρικά δεδομένα που να συνδέουν την ΚΑΡΠΑ και τη μόλυνση από τον κοροναϊό.
Στην πραγματικότητα, κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης στο Σιάτλ, οι ερευνητές δεν συνάντησαν ούτε ένα άτομο που να κόλλησε το Covid-19 από τη χορήγηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε κάποιον που υπέστη καρδιακή ανακοπή.
Διαπίστωσαν επίσης ότι η πιθανότητα των ανθρώπων να εκτελούν ΚΑΡΠΑ κατά τη διάρκεια πραγματικών ιατρικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης δεν είχε μειωθεί σημαντικά κατά τους τελευταίους μήνες της πανδημίας.
Παρόλα αυτά, όμως, ο Sayre υποστήριξε ότι είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ερευνούμε τις σχέσεις μεταξύ της αναζωογόνησης και της μετάδοσης του κοροναϊού. Οι παρευρισκόμενοι σε άλλες πόλεις μπορεί να είναι επιφυλακτικοί και να παραλείπουν ευκαιρίες να σώσουν ζωές.
Και τα δεδομένα αυτά θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα σημαντικά προκειμένου να βοηθήσουν τους πρώτους ανταποκριτές να γνωρίζουν πώς να προστατεύονται όταν βγαίνουν σε μια κλήση στο μέλλον, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων σε μια περιοχή αυξάνεται και μειώνεται, υποστήριξε ο Sayre.
Πηγή: https://edition.cnn.com/2020/06/10/health/cpr-during-coronavirus-pandemic-wellness/index.html
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ