Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

ΑΥΧΕΝΑΛΓΙΑ ΚΑΙ ΟΣΦΥΑΛΓΙΑ ΣΕ ΝΕΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Έχει παρατηρηθεί ότι οι αθλητές εμφανίζουν πιο συχνά επεισόδια αυχεναλγίας και οσφυαλγίας σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αυτό οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης κατά τη διάρκεια της εκγύμνασης, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μικροκακώσεις, οι οποίες δεν προλαβαίνουν να αποκατασταθούν στο σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ των προπονήσεων.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι χρειάζεται πάντα χειρουργική αποκατάσταση. Αντιθέτως, πάνω από το 90% των αθλητών αντιμετωπίζονται συντηρητικά. Ο χρόνος αποκατάστασης μάλιστα και επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να μειωθεί σημαντικά με την διενέργεια διατρηματικών επισκληριδίων ενέσεων. Η τεχνική αυτή αφορά στη χορήγηση ενέσιμου διαλύματος στην περιοχή του νεύρου, ο ερεθισμός του οποίου προκαλεί τον πόνο.

Το μικρό ποσοστό των αθλητών στους οποίους υπάρχουν σαφή απεικονιστικά ευρήματα και στους οποίους ο πόνος παραμένει ή εμφανίζουν νευρολογικό έλλειμμα, θα χρειαστούν να υποβληθούν σε χειρουργική αποκατάσταση. Οι θεραπείες εκλογής είναι  οι ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, όπως η ενδοσκοπική δισκεκτομή, η οποία διασφαλίζει την αποσυμπίεση των νευρικών δομών, με την ελάχιστη δυνατή κάκωση των μυών, των συνδέσμων και των λοιπών ανατομικών μυών της περιοχής.

Αλλά ακόμα και στην περίπτωση των κακώσεων και αστάθειας τμημάτων της σπονδυλικής στήλης, σε περιπτώσεις δηλαδή που απαιτείται σπονδυλοδεσία, οι σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι, όπως για παράδειγμα η διαδερμική ή η ενδοσκοπική σπονδυλοδεσία, διασφαλίζουν την δυνατότητα επιστροφής στις αθλητικές δραστηριότητες, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό ισχύει ακόμα και στις περιπτώσεις εκείνες των αθλητών σε αθλήματα σωματικής επαφής, σύγκρουσης ή απευθείας χτυπημάτων με μπάλες και εξαρτήματα, λαμβάνοντας βέβαια πάντα υπ΄όψιν το βαθμό φόρτισης της σπονδυλικής στήλης.

Θεολόγος Θεολόγου, διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής στην κλινική Λευκός Σταυρός

Πηγή: theospine

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ