Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Αυτοκτονικότητα και πρόληψη μετά την απόπειρα αυτοκτονίας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι προνοσοκομειακοί διασώστες για την αντιμετώπιση των προσπαθειών αυτοκτονίας

Αυτοκτονικότητα και πρόληψη μετά την απόπειρα αυτοκτονίας – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι προνοσοκομειακοί διασώστες για την αντιμετώπιση των προσπαθειών αυτοκτονίας

Η αυτοκτονία είναι πάντα αποτρέψιμη. Εάν έχετε σκέψεις αυτοκτονίας ή αισθάνεστε αυτοκτονικοί, παρακαλείστε να καλέσετε αμέσως την Εθνική Γραμμή για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας στον αριθμό 1018. Οι σύμβουλοι είναι επίσης διαθέσιμοι για συνομιλία στη διεύθυνση http://suicide-help.gr.

 Να θυμάστε: Αξίζετε να σας στηρίξουν και ποτέ δεν είναι αργά για να ζητήσετε βοήθεια. Μιλήστε με κάποιον σήμερα.

Οι προνοσοκομειακοί διασώστες ανταποκρίνονται πολύ συχνά σε κλήσεις όπου οι τραυματισμοί του ασθενούς προέκυψαν από απόπειρα αυτοκτονίας. Εφόσον είναι απαραίτητο, παρέχουν προνοσοκομειακή θεραπεία, ασφάλεια του χώρου και μεταφορά του ασθενούς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες ανάγκες ασθενών που αντιμετωπίζουν, η εκπαίδευση τους παρέχει ελάχιστη κατανόηση σχετικά με τα αίτια και τις συνέπειες των προσπαθειών αυτοκτονίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα πόσο συχνά οι παραϊατρικοί έρχονται σε επαφή με ασθενείς που έχουν τραυματίσει σοβαρά, σκόπιμα τον εαυτό τους (ή, δυστυχώς, με ασθενείς που έχουν πεθάνει από αυτοκτονία).

Η πρακτική της υπηρεσίας προνοσοκομειακής φροντίδας καλύπτει τις δεξιότητες και τις γνώσεις για την αντιμετώπιση τέτοιων τραυματισμών, αλλά οι περισσότεροι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης γνωρίζουν ελάχιστα για τις συναισθηματικές και ψυχολογικές πληγές που μπορεί να προκαλέσει μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Η ανάρρωση από μια απόπειρα αυτοκτονίας που είναι ιατρικά σοβαρή και απειλεί άμεσα τη ζωή μπορεί να είναι μακρά και απογοητευτική. Η έγκαιρη υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα του θανατηφόρου αυτοτραυματισμού. Οι παραϊατρικοί μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του συνεχιζόμενου κινδύνου αυτοκτονίας με την καλύτερη κατανόηση των προσπαθειών αυτοκτονίας και την καλύτερη στάση απέναντι σε αυτούς τους ασθενείς.

Η γνώση του αυτοκτονικού ιδεασμού και της αυτοκτονικής συμπεριφοράς είναι επίσης σημαντική για τους παρόχους  επειδή πολλοί από τους συναδέλφους τους έχουν επιχειρήσει να αυτοκτονήσουν ή σκέφτονται να το κάνουν.

Σε μια έρευνα του 2015, σχεδόν το 7% των παραϊατρικών ανέφεραν ότι έκαναν απόπειρα αυτοκτονίας. Συγκριτικά, το 2019, η Εθνική Έρευνα για τη Χρήση Ναρκωτικών και την Υγεία διαπίστωσε ότι το 0,6% των ενηλίκων των ΗΠΑ ανέφεραν απόπειρα κατά το τελευταίο έτος.

Η φύση των προσπαθειών αυτοκτονίας

Το CDC ορίζει την απόπειρα αυτοκτονίας ως, “μια μη θανατηφόρα, αυτοκατευθυνόμενη, δυνητικά τραυματική συμπεριφορά με πρόθεση τον θάνατο ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς”.

Η απόπειρα αυτοκτονίας είναι ένα πολύ τραυματικό γεγονός.

Οι προστατευτικοί παράγοντες έχουν αποτύχει, οι παράγοντες κινδύνου είναι ισχυροί, η πρόθεση θανάτου είναι σοβαρή, τα θανατηφόρα μέσα είναι διαθέσιμα και ένα σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όταν ένας ασθενής επιβιώνει από μια απόπειρα αυτοκτονίας, πολλές από αυτές τις προϋποθέσεις παραμένουν.

Μόνο η πρόθεση να πεθάνει μπορεί να υποχωρήσει. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας παραμένει πολύ υψηλός. Οι προστατευτικοί παράγοντες δεν ανακάμπτουν. Τα σχέδια αυτοκτονίας μπορεί να παραμένουν στις σκέψεις του ασθενούς και τα μέσα θανάτου μπορεί να εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα. Το να φτάσει κανείς στο χείλος του τέλους της ζωής του αποδυναμώνει την αντίσταση να το ξανακάνει.

Μια ανάλυση των επισκέψεων στα ΤΕΠ των ΗΠΑ που σχετίζονται με απόπειρες αυτοκτονίας διαπίστωσε:

  • Οι γυναίκες ήταν περισσότερες από τις απόπειρες σε σχέση με τους άνδρες (οι οποίοι χρησιμοποιούν θανατηφόρα μέσα, όπως πυροβόλα όπλα, και έχουν χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης).
  • Περίπου το ένα τρίτο των προσπαθειών αφορούσε βίαια μέσα (π.χ. διάτρηση, κρέμασμα, πυροβόλα όπλα, άλμα, σύγκρουση με όχημα, εγκαύματα ή ηλεκτροπληξία)
  • Οι υπερβολικές δόσεις συνταγογραφούμενων φαρμάκων, κυρίως ψυχοτρόπων φαρμάκων, ήταν το συχνότερο μέσο και έπαιξαν ρόλο στα δύο τρίτα περίπου των προσπαθειών
  • Η κοπή ή το κάρφωμα με μαχαίρι ήταν το δεύτερο πιο συχνό μέσο

Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι περίπου το 7% των ατόμων που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν πέθαναν από αυτοκτονία αργότερα στη ζωή τους, το 23% έκαναν άλλη μια μη θανατηφόρα απόπειρα και το 70% δεν έκαναν άλλες απόπειρες. Η πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας δημιουργεί υψηλό κίνδυνο για θάνατο από αυτοκτονία και η πλειονότητα των ολοκληρωμένων αυτοκτονιών συμβαίνει μέσα σε ένα χρόνο από την πρώτη απόπειρα.

Το Αμερικανικό Ίδρυμα για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας αναφέρει ότι το 25%-50% των ανθρώπων που πεθαίνουν από αυτοκτονία έχουν κάνει προηγούμενη απόπειρα. Από τους επιζώντες απόπειρας αυτοκτονίας που χρειάστηκαν νοσοκομειακή περίθαλψη, περίπου το 5% έως 11% συνεχίζουν να πεθαίνουν από αυτοκτονία. Τα άτομα αυτά είναι πιθανό να είχαν έρθει σε επαφή με την υπηρεσία ασθενοφόρων, με τα περισσότερα να χρειάζονται βοήθεια πέραν της βασικής υποστήριξης της ζωής.

Επιζώντες απόπειρας αυτοκτονίας

Ο επιζών από απόπειρα αυτοκτονίας είναι ένα άτομο που είχε πρόθεση να πεθάνει, είχε σχέδιο για να επιφέρει το θάνατό του σε συγκεκριμένο χρόνο και τόπο και είχε τα μέσα για να το κάνει, αλλά δεν πέθανε όπως σκόπευε. Η κατάλληλη ορολογία για μια απόπειρα αυτοκτονίας που δεν κατέληξε σε θάνατο είναι η μη θανατηφόρα απόπειρα αυτοκτονίας. Ο όρος “ανεπιτυχής απόπειρα αυτοκτονίας” είναι ακατάλληλος.

Γνωρίζουμε ελάχιστα για τα μακροπρόθεσμα ιατρικά αποτελέσματα των μη θανατηφόρων προσπαθειών αυτοκτονίας.

Τα μη βίαια μέσα, όπως η δηλητηρίαση, μπορεί να έχουν μικρότερο αντίκτυπο στη μελλοντική υγεία από ό,τι τα βίαια μέσα, όπως το άλμα από ένα ύψωμα.

Καθώς η πλειονότητα των προσπαθειών χρησιμοποιεί μη βίαια μέσα, οι περισσότεροι που επιβιώνουν από μη θανατηφόρες απόπειρες πιθανότατα δεν έχουν σημαντική συνεχιζόμενη σωματική αναπηρία.

Παρ’ όλα αυτά, οι επιζώντες απόπειρας πρέπει να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις, ορισμένοι με μετατραυματικό στρες.

Τα προβλήματα ζωής που προκάλεσαν την αυτοκτονία τους μπορεί να επιμένουν ή να επιστρέφουν.

Η απώλεια, η κακοποίηση, η χρόνια ασθένεια ή ο πόνος, η αναπηρία, η χρήση ουσιών, η ψυχική ασθένεια, η οικονομική ή στεγαστική ανασφάλεια, οι διαπροσωπικές συγκρούσεις, η κοινωνική απομόνωση και η εμπλοκή στην ποινική δικαιοσύνη δεν υποχωρούν μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Τα συναισθήματα απελπισίας, ενοχής και ντροπής επιδεινώνουν τα πράγματα.

Το στίγμα εμποδίζει την ανάκαμψη από μια απόπειρα αυτοκτονίας.

Το στίγμα συχνά λανθασμένα χαρακτηρίζει τους επιζώντες απόπειρας ως εγωιστές, άτομα που αναζητούν την προσοχή, χειριστικούς, αδύναμους ή ψυχικά ασθενείς.

Το στίγμα μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίδραση σε όσους έχουν ιστορικό πολλαπλών προσπαθειών. Ο αναμενόμενος στιγματισμός αποτρέπει ορισμένους από το να αναζητήσουν βοήθεια για τα αυτοκτονικά συναισθήματα και καθιστά πιο πιθανό να επιμείνουν και να επιδεινωθούν.

Οι ανταποκρινόμενοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης είναι ιδιαίτερα απίθανο να αποκαλύψουν μια απόπειρα αυτοκτονίας ή να μιλήσουν για ό,τι προκάλεσε την αυτοκτονικότητά τους.

Η κουλτούρα της υπηρεσίας ασθενοφόρων μπορεί να βλέπει την αυτοκτονική συμπεριφορά οποιουδήποτε τύπου με αντιπάθεια περισσότερο παρά με ενσυναίσθηση.

Οι ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης μπορεί να μην αποκαλύψουν μια απόπειρα αυτοκτονίας, για να μην θεωρηθούν ασταθείς και αναξιόπιστοι.

Η αποστροφή από το στίγμα των συναδέλφων απέναντι στους ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης που έχουν κάνει απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνει τις πιθανότητες να το ξανακάνουν.

Πώς συμβαίνουν οι απόπειρες αυτοκτονίας

Το επικρατέστερο θεωρητικό μοντέλο της αυτοκτονίας υποστηρίζει ότι μια θανατηφόρα απόπειρα αυτοκτονίας μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει τόσο την έντονη επιθυμία να πεθάνει όσο και την ικανότητα να αφαιρέσει τη ζωή του.

Η πρόθεση μπορεί να προκύψει από την αίσθηση ότι το άτομο είναι κοινωνικά αποκομμένο από τους σημαντικούς άλλους, αισθάνεται ότι τους είναι βάρος και πιστεύει ότι θα είναι καλύτερα αν πεθάνει.

Η ικανότητα για απόπειρα αυτοκτονίας προκύπτει όταν κάποιος δεν φοβάται τον θάνατο και έχει ξεπεράσει την έμφυτη αντίσταση στον αυτοκατευθυνόμενο θάνατο.

Η απόπειρα αυτοκτονίας είναι το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας.

Οι παράγοντες που καθοδηγούν τη διαδικασία δεν υποχωρούν απαραίτητα με την απόπειρα, ακόμη και όταν η πρόθεση για θάνατο μειώνεται.

Ένας από τους πιο επικίνδυνους μύθους για την αυτοκτονία είναι η πεποίθηση ότι η επιβίωση από μια απόπειρα αυτοκτονίας υποδηλώνει έλλειψη πρόθεσης για θάνατο. Η πραγματικότητα είναι ότι η πρόθεση μπορεί να αναζωπυρωθεί από μεταγενέστερες συνθήκες ζωής ή/και λανθασμένες αντιλήψεις για την αξία του ατόμου για τους άλλους και να επανεκκινήσει τη διαδικασία προς μια απόπειρα.

Μια απόπειρα αυτοκτονίας που δεν κατέληξε σε αυτοκτονία είναι ο ισχυρότερος παράγοντας κινδύνου για επόμενη απόπειρα και αυτοκτονία.

Η αντίσταση εξασθενεί με κάθε απόπειρα αυτοκτονίας.

Μετά την απόπειρα αυτοκτονίας

Η μεταπρόληψη είναι η παροχή βοήθειας σε κάποιον μετά από μια απόπειρα αυτοκτονίας. Αντιμετωπίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει κάποιος που παλεύει με τα επακόλουθα της απόπειρας αυτοκτονίας και της επιβίωσης μιας σκόπιμης απόπειρας αυτοκτονίας. Οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας μπορούν να εκτελέσουν βασική μεταπρόληψη στη σκηνή ή κατά τη μεταφορά όταν ο ασθενής είναι σε εγρήγορση.

Μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Ακρόαση, χωρίς να κρίνει, εάν ο ασθενής θέλει να μοιραστεί
  • Ενθάρρυνση του ασθενούς να συνεργαστεί με τους παρόχους και να αποδεχθεί τυχόν παραπομπές σε υπηρεσίες φροντίδας που του προσφέρονται

Η μεταγενέστερη πρόληψη είναι συνεχής.

Κατά τη διάρκεια και μετά την ιατρική περίθαλψη, η μεταγενέστερη πρόληψη της απόπειρας αυτοκτονίας περιλαμβάνει:

  • Ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τον κίνδυνο αυτοκτονίας και τις απόπειρες αυτοκτονίας
  • Πρόταση μέτρων αυτοβοήθειας και αυτοφροντίδας για την αποτροπή της εμφάνισης αυτοκτονικών σκέψεων
  • Σύσταση ενός προσωπικού σχεδίου ασφαλείας που περιγράφει τι πρέπει να γίνει ή σε ποιον πρέπει να απευθυνθεί σε περίπτωση επανάληψης της αυτοκτονικότητας
  • Προώθηση της συμμετοχής σε ομάδα υποστήριξης για απόπειρα αυτοκτονίας (π.χ. Εναλλακτικές λύσεις στην αυτοκτονία)

Τα άτομα που έχουν κάνει απόπειρα αυτοκτονίας μπορεί να βρουν χρήσιμες τις πληροφορίες που καταπολεμούν το στίγμα, αντιμετωπίζουν τις αρνητικές συμπεριφορές της κοινότητας απέναντι στην αυτοκτονία και προωθούν την ελπίδα. Οι προσωπικές ιστορίες ανάρρωσης από επιζώντες απόπειρας αυτοκτονίας είναι πολύ χρήσιμες.

Η ελάχιστη έστω εκπαίδευση στην πρόληψη της αυτοκτονίας μπορεί να είναι χρήσιμη για τη μεταγενέστερη πρόληψη.

Πιο σημαντικό είναι να έχετε μια θετική στάση απέναντι στην πρόληψη της αυτοκτονίας και να είστε ανοιχτόμυαλοι και αμερόληπτοι απέναντι στους ανθρώπους που πεθαίνουν από αυτοκτονία ή που έχουν εκδηλώσει αυτοκτονική συμπεριφορά.

Πρόληψη της αυτοκτονίας στο χώρο της προνοσοκομειακής φροντίδας

Δεδομένης της συχνότητας των αυτοκτονιών στις τάξεις της υπηρεσίας, είναι πιθανό ότι πολλοί πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας γνωρίζουν έναν προνοσοκομειακό διασώστη ή παραϊατρικό που έχει επιβιώσει από μια απόπειρα αυτοκτονίας ή έχει πλησιάσει να κάνει μια απόπειρα.

Προωθήστε συμπεριφορές που υποστηρίζουν τους επιζώντες απόπειρας αυτοκτονίας και ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς στίγμα απέναντι σε όσους έχουν κάνει απόπειρες αυτοκτονίας.

Κάθε σταθμός προνοσοκομειακής φροντίδας χρειάζεται ένα σχέδιο πρόληψης της αυτοκτονίας.

Πρέπει να αναγνωρίζει τον κίνδυνο αυτοκτονίας ως πραγματικότητα  και να δίνει οδηγίες για τις πηγές βοήθειας.

Τα αστεία σχετικά με την αυτοκτονία και οι ασεβείς αναφορές σε αυτοκτονικούς ασθενείς πρέπει να αποθαρρύνονται ενεργά.

Η εκπαίδευση για την πρόληψη της αυτοκτονίας θα πρέπει να είναι υποχρεωτική και να απαιτείται τουλάχιστον τόσο συχνά όσο και η επαναπιστοποίηση της ΚΑΡΠΑ.

Η υπηρεσία ασθενοφόρων πρέπει να δει τις απόπειρες αυτοκτονίας ως ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας που έχει μόνιμες επιβλαβείς επιπτώσεις στα άτομα, τις οικογένειες και τις κοινότητες.

Η παροχή βοήθειας ή τουλάχιστον η θετική σχέση με τους ασθενείς που επιβιώνουν από απόπειρες αυτοκτονίας εμπίπτει στο πεδίο της πρακτικής τους.

Η υποστήριξη αυτοκτονικών ασθενών μπορεί να ενθαρρύνει τους παρόχους προνοσοκομειακής φροντίδας που αντιμετωπίζουν αυτοκτονικές τάσεις να αναζητήσουν βοήθεια.

Πηγή: https://www.ems1.com/suicide/articles/beyond-bls-suicidality-and-postvention-wIQmfbsqG8wlBaRd/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ