Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Πολίτες » Απεγκλωβισμός από το αυτοκίνητο: χρειάζεται πρόβλεψη και εκπαίδευση!

Απεγκλωβισμός από το αυτοκίνητο: χρειάζεται πρόβλεψη και εκπαίδευση!

Σε περιπτώσεις που ο οδηγός εγκλωβιστεί εντός οχήματος για οποιοδήποτε λόγο, είτε πρόκειται για ατύχημα είτε για δολιοφθορά, τότε θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και χωρίς πανικό για να προστατεύσει τη ζωή του και τη ζωή όσων βρίσκονται στο όχημα.

Υπάρχουν πολλών ειδών εγκλωβισμοί, όπως αν μπλοκάρει η ζώνη για οποιοδήποτε λόγο ακόμα και από απότομη κίνηση λόγω πανικού, αν μπλοκάρουν οι πόρτες ή και τα παράθυρα, και δεν μπορούμε να αποβιβαστούμε άμεσα αν συμβεί κάτι.

Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται φυσικά αν το όχημα έχει πέσει στο νερό ή έχει πάρει φωτιά.

Θα δώσουμε μερικές συμβουλές για απεγκλωβισμό:

  • Να τονίσουμε ότι ο πανικός είναι ό,τι χειρότερο σε αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις.
  • Στο εμπόριο υπάρχουν πολλών ειδών gadgets τα οποία αν είναι βέβαια τα γνήσια και ξέρει να τα χρησιμοποιήσει το άτομο που κινδυνεύει, θα του φανούν αρκετά χρήσιμα σε μια δύσκολη και απρόσμενη κατάσταση.
  • Ένα ιδιαίτερα εύκολο στη χρήση του και μικρό που μπορεί να τοποθετηθεί στα κλειδιά του αυτοκινήτου είναι το Resqme.
  • Υπάρχουν και πολλών ειδών σφυράκια θραύσης κρυστάλλων, που ορισμένα διαθέτουν στο πίσω μέρος ξυράφι για να κοπεί η ζώνη ασφαλείας.
  • Όλα τα παραπάνω να τονίσω ότι ο οδηγός πρέπει να τα έχει σε σημείο ευκόλως προσβάσιμο, έτσι ώστε όταν τα χρειαστεί να ξέρει που είναι και να τα εντοπίσει εύκολα σε οποιαδήποτε κατάσταση.
  • Επίσης είναι αναγκαίο να κάνει -σε ένα παροπλισμένο όχημα- εξάσκηση ώστε να ξέρει ακριβώς πώς θα γίνει η χρήση τους.
  • Πρέπει να ενημερωθούν φυσικά και οι υπόλοιποι χρήστες του οχήματος για την ύπαρξή τους, καθώς και για τη χρήση τους.
  • Βέβαια, αν ο απεγκλωβισμός πρέπει να γίνει όταν το όχημα βρίσκεται εντός του νερού, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ, διότι όλα πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα πριν γεμίσει η καμπίνα νερό, γιατί μετά θα είναι αργά.
  • Αν όμως δεν έχει προβλέψει ο οδηγός να εφοδιαστεί με τα παραπάνω, τότε -αν βέβαια δεν πανικοβληθεί- ίσως μπορέσει να σπάσει το παράθυρο -και όχι φυσικά το παρμπρίζ (ανεμοθώρακα)- με τα προσκέφαλα, αν τα βγάλει από το κάθισμα, ή με την πόρπη από τη ζώνη. Με αυτά φυσικά χρειάζεστε και αρκετή παραπάνω δύναμη για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μανώλης Γιαλιτάκης

ΠΗΓΗ: institution.innovatebiz.eu

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ