Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Διασώστες » Ανθρώπινη Ανάπτυξη (Οδηγίες για Διασώστες)

Ανθρώπινη Ανάπτυξη (Οδηγίες για Διασώστες)

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, το σώμα και το μυαλό τους αναπτύσσονται και αλλάζουν. Αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ανθρώπινη ανατομία και, ως εκ τούτου, τον τρόπο με τον οποίο κάθε ηλικιακή ομάδα ανταποκρίνεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τόσο σωματικά όσο και διανοητικά.

Ως πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας που πρέπει να αξιολογούν και να θεραπεύουν ασθενείς όλων των ηλικιών, είναι σημαντικό να γνωρίζετε αυτές τις αλλαγές και τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.

Αυτή η κατανόηση επιτρέπει στους παρόχους να προσαρμόζουν τη φροντίδα τους στις ανάγκες του συγκεκριμένου ασθενούς.

Υπάρχουν οκτώ κύριες ηλικιακές ομάδες, με βάση τα στάδια ανάπτυξης του Erikson, με διακριτά χαρακτηριστικά που είναι σημαντικό να μπορούμε να διακρίνουμε.

 

 

Βρέφη (0-1 έτος)

Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει την υποκατηγορία των νεογνών, η οποία περιλαμβάνει τα βρέφη στον πρώτο μήνα της ζωής τους.

Σωματικά, οι φυσιολογικές ζωτικές λειτουργίες σε αυτό το ηλικιακό εύρος παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Ο σφυγμός επιβραδύνεται από 90-180 ανά λεπτό κατά τη γέννηση σε 100-160 ανά λεπτό καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου έτους.

Τα νεογνά έχουν φυσιολογικό ρυθμό αναπνοής 30-60 ανά λεπτό που επιβραδύνεται σε 25-50 ανά λεπτό κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης βρεφικής ηλικίας.

Από τον πρώτο μήνα της ζωής και μετά, όσο μεγαλύτερος είναι ο ασθενής, τόσο χαμηλότερος αναμένεται να είναι ο καρδιακός ρυθμός και ο ρυθμός αναπνοής.

Το αντίθετο ισχύει για την αρτηριακή πίεση- τα νεογνά αναμένεται να έχουν συστολική πίεση μεταξύ 50 και 70 mmHg, η οποία αυξάνεται σε 70-95 mmHg μέσα στο υπόλοιπο του πρώτου έτους.

Άλλα φυσικά χαρακτηριστικά αυτής της ηλικιακής ομάδας εντοπίζονται στο αναπνευστικό και το σκελετικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της βρεφικής ηλικίας , τα αναπνευστικά προβλήματα είναι πολύ πιο συνηθισμένα από ό,τι αργότερα στη ζωή. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι το κεφάλι των βρεφών είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το σώμα και τους κατώτερους αεραγωγούς τους, οπότε είναι πολύ εύκολο να τοποθετηθεί λάθος το κεφάλι τους, προκαλώντας απόφραξη των αεραγωγών.

Η γλώσσα είναι αναλογικά μεγαλύτερη στα βρέφη και μπορεί επίσης να προκαλέσει απόφραξη των αεραγωγών.

Πέρα από τους ανώτερους αεραγωγούς, οι πνεύμονες των βρεφών είναι επίσης πιο ευαίσθητοι από εκείνους των ενηλίκων, οπότε ο υπεραερισμός εκ μέρους του παρόχου προνοσοκομειακής φροντίδας μπορεί να είναι επικίνδυνος.

Σκελετικά, τα οστά του κρανίου δεν έχουν ακόμη συγχωνευτεί στην πρώιμη βρεφική ηλικία, προκαλώντας δύο μαλακά σημεία, που ονομάζονται βρέγματα , στην κορυφή και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στα οποία οι πάροχοι πρέπει να είναι προσεκτικοί. Τα βυθισμένα βρέγματα μπορεί να είναι ένας καλός δείκτης αφυδάτωσης στα βρέφη.

 

 

Ψυχολογικά, τα βρέφη μόλις αρχίζουν να βιώνουν και να αλληλεπιδρούν με τον κόσμο γύρω τους. Η επικοινωνία είναι μη λεκτική, αλλά μάλλον τα συναισθήματα εκφράζονται μέσω συμπεριφορών όπως το κλάμα. Αργότερα στη βρεφική ηλικία, αρχίζουν να εγκαθίστανται διάφορες μορφές προσκόλλησης με τους φροντιστές. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε συναισθήματα όπως το άγχος αποχωρισμού ή η αγωνία για την απόσταση που τίθεται μεταξύ του βρέφους και του φροντιστή του, τα οποία εσείς, ως πάροχος προνοσοκομειακής φροντίδας, θα πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Μικρά παιδιά (1-3 ετών)

Σωματικά, ο καρδιακός ρυθμός έχει μειωθεί σε σύγκριση με τη βρεφική ηλικία, συνήθως είναι 90-150 ανά λεπτό.

Ο φυσιολογικός ρυθμός αναπνοής έχει επίσης επιβραδυνθεί στις 20-30 ανά λεπτό και το αναπνευστικό τους σύστημα έχει αναπτυχθεί περισσότερο στο σύνολό του, αν και η αναλογία κεφαλής-σώματος δημιουργεί παρόμοιο πρόβλημα όπως και στη βρεφική ηλικία. Ακολουθώντας την προηγουμένως διαπιστωμένη τάση, η συστολική αρτηριακή πίεση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξάνεται στα 80-100 mmHg.

Κάτι που πρέπει επίσης να σημειωθεί είναι ότι τα νήπια έχουν αναπτυσσόμενο ανοσοποιητικό σύστημα και έχουν χάσει την παθητική ανοσία που απέκτησαν στη μήτρα. Ως εκ τούτου, είναι πολύ ευαίσθητα στους ιούς.

Ψυχολογικά, αυτή είναι η ηλικία όπου το άγχος αποχωρισμού κορυφώνεται. Ως πάροχος προνοσοκομειακής φροντίδας ενός ασθενούς αυτής της ηλικίας, προετοιμαστείτε ώστε να μπορείτε να αλληλεπιδράτε με τους φροντιστές του νηπίου και να επικοινωνείτε μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της ανταπόκρισης στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε αυτή την ηλικία, τα νήπια αρχίζουν να αναπτύσσουν τη γλώσσα , αλλά δεν μπορούν ακόμη να χρησιμοποιήσουν πλήρεις προτάσεις ή αφηρημένες έννοιες.

Προνήπια (3-6 ετών)

Σωματικά, ο φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός έχει μειωθεί σε σύγκριση με τα νήπια, σε περίπου 80-140 ανά λεπτό. Ο φυσιολογικός ρυθμός αναπνοής έχει επίσης επιβραδυνθεί στις 20-25 ανά λεπτό. Η αναλογία κεφαλής-σώματος εξακολουθεί να είναι υπερβολική σε σύγκριση με τους ενήλικες. Συνεχίζοντας την τάση, η συστολική αρτηριακή πίεση σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξάνεται στα 80-100 mmHg.

Ψυχολογικά, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αρχίζουν να μαθαίνουν περισσότερα για τις διαπροσωπικές σχέσεις και σε αυτή την ηλικία μπορούν να επικοινωνούν χρησιμοποιώντας πλήρεις προτάσεις. Η εξήγηση κάθε ενέργειάς σας και η αλληλεπίδραση με τους ασθενείς αυτής της ηλικίας και άνω είναι σημαντική. Δεν πρέπει να κατευθύνετε όλη την προσοχή στους φροντιστές.

Σχολική ηλικία (6-12)

Σωματικά , το φυσιολογικό εύρος του καρδιακού ρυθμού επιβραδύνεται σε 70-120 ανά λεπτό και ο ρυθμός αναπνοής επιβραδύνεται σε 15-20 ανά λεπτό. Η συστολική αρτηριακή πίεση αυξάνεται σε 90-110 mmHg. Οι αναλογίες του κεφαλιού προς το σώμα που επηρέαζαν προηγουμένως το αναπνευστικό σύστημα αρχίζουν επίσης να ομαλοποιούνται σε αναλογίες ενηλίκων.

Ψυχολογικά, αυτή είναι η περίοδος κατά την οποία τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν αυτοεκτίμηση και πιο σύνθετες μορφές συλλογισμού. Θα πρέπει να αλληλεπιδράτε άμεσα με αυτούς τους ασθενείς και να έχετε κατά νου την αναπτυσσόμενη αυτοεκτίμησή τους κατά τη διάρκεια αυτών των αλληλεπιδράσεων.

 

Έφηβοι (12-18)

Σωματικά, οι έφηβοι σταθεροποιούνται στο ενήλικο σώμα τους. Οι ζωτικές και ψυχικές καταστάσεις εξομαλύνονται. Ο καρδιακός ρυθμός είναι κανονικά 60-100 ανά λεπτό και ο αναπνευστικός ρυθμός 12-20 ανά λεπτό, τα οποία και τα δύο μπορεί να παρατηρήσετε ότι είναι στο εύρος των ενηλίκων. Η συστολική αρτηριακή πίεση κυμαίνεται κανονικά μεταξύ 90 και 110 mmHg. Οι έφηβοι βιώνουν μεγάλη ανάπτυξη και το αναπαραγωγικό σύστημα αναπτύσσεται μέχρι την ωριμότητα.

Ψυχολογικά, οι έφηβοι αρχίζουν να επιδιώκουν την ανεξαρτησία και την αυτοέκφραση.

Καθώς οι έφηβοι αρχίζουν να αναζητούν την ταυτότητά τους, υπάρχει κίνδυνος κατάθλιψης και αυτοκτονικών σκέψεων.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να σέβεστε τη σεμνότητα του ασθενούς και να έχετε κατά νου την ψυχική του υγεία. Αν και αυτό ισχύει πάντα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και άνω.

Νέοι ενήλικες (19-40)

Σωματικά , το σώμα και τα ζωτικά σημεία σταματούν να αυξομειώνονται και ομαλοποιούνται. Ο καρδιακός ρυθμός είναι 60-100 ανά λεπτό, ο ρυθμός αναπνοής είναι 12-20 ανά λεπτό και η συστολική αρτηριακή πίεση είναι 90-140. Προς το τέλος αυτής της περιόδου, αρχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα γήρανσης, όπως αργά αντανακλαστικά και λιγότερη μυϊκή πυκνότητα. Ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες, όπως η διατροφή, η άσκηση και η χρήση ναρκωτικών, αρχίζουν να επηρεάζουν την υγεία του ασθενούς.

Ψυχολογικά, η ψυχική κατάσταση αρχίζει επίσης να εξομαλύνεται. Το άγχος είναι ένας μεγάλος παράγοντας του ενήλικου εγκεφάλου, καθώς οι ενήλικες αρχίζουν να συνδυάζουν διάφορες πτυχές της ζωής, όπως η εργασία και η οικογένεια.

 

Μέσοι ενήλικες (41-60)

Σωματικά, οι ζωτικές λειτουργίες είναι ίδιες με εκείνες των νεαρών ενηλίκων. Η κύρια φυσική διαφορά είναι ότι ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων αρχίζει να κορυφώνεται.

Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η εμμηνόπαυση και η υπογονιμότητα μπορεί να αρχίσουν να επηρεάζουν τις γυναίκες ασθενείς. Επίσης, αυτή η ηλικιακή ομάδα κινδυνεύει από μείωση της ακοής και της όρασης.

Από ψυχολογικής άποψης, αυτή η ηλικιακή ομάδα τείνει να είναι η πιο σταθερή, εκτός από το άγχος από οικονομικά και οικογενειακά ζητήματα.

Ηλικιωμένοι (61+)

Οι ηλικιωμένοι ενήλικες έχουν αρχίσει να παρακμάζουν σωματικά και τα ζωτικά σημεία είναι δύσκολο να υπολογιστούν κατά μέσο όρο λόγω της ποικιλίας των ασθενειών που επηρεάζουν αυτόν τον πληθυσμό.

Τα βασικά ζωτικά σημεία που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση πρέπει να είναι τα ίδια με αυτά που χρησιμοποιούνται για τα προηγούμενα στάδια της ενηλικίωσης. Κάθε σύστημα του σώματος αρχίζει να παρακμάζει με διαφορετικούς τρόπους.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι συχνές σε αυτόν τον πληθυσμό και η πνευμονική χωρητικότητα του ασθενούς μειώνεται. Ο μεταβολικός ρυθμός τους μειώνεται, οδηγώντας σε αύξηση του σωματικού βάρους, και η μείωση της μυϊκής πυκνότητας επηρεάζει την κινητικότητα του ασθενούς.

Από ψυχολογικής άποψης, οι διανοητικές ικανότητες μπορεί να αρχίσουν να μειώνονται. Ωστόσο, αυτό δεν θα πρέπει να υποτεθεί από τον πάροχο προνοσοκομειακής φροντίδας.

Οι ασθενείς σε αυτή την ηλικία αρχίζουν να παλεύουν με τη μείωση της ανεξαρτησίας τους , καθώς μπορεί να έχουν φροντιστή, και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό ανά πάσα στιγμή.

Πηγή

The Emergency Medical Responder
Training and Succeeding as an EMT/EMR
1st ed. 2021 (Σελ. 55 έως 62)

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ