Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να σας μηνύσουν εάν παρέχετε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε δημόσιο χώρο;

Ανησυχείτε για το ενδεχόμενο να σας μηνύσουν εάν παρέχετε Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) σε δημόσιο χώρο;

 

Λοιπόν, σταματήστε να φοβάστε!

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ο μύθος ότι θα μπλέξουμε σε περιπέτειες καταρρίπτεται.
Αντίθετα,  είναι πιο πιθανό να υποβληθεί μήνυση σε αυτόν που απόφυγε να βοηθήσει.

Η ομάδα του ιατρού Travis Murphy ανέλυσε 170 περιπτώσεις που αφορούσαν αποφάσεις δικαστηρίων, συμβιβασμών αλλά και  υποθέσεις που έφτασαν στο εφετείο, μεταξύ των ετών 1989 και 2019 σε όλες τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ.

Και, όπως δήλωσε ο ίδιος, τα στοιχεία δείχνουν ότι “κανένα μη ιατρικό άτομο δεν έχει υποστεί δίωξη και στη συνέχεια καταδίκη για την παροχή Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) από παρευρισκόμενο” σε πάσχοντες που φαίνεται να βρίσκονται σε καρδιακή ανακοπή.

“Έχουν υπάρξει πολύ περισσότερες διώξεις σε περιπτώσεις στις οποίες υπήρξε  καθυστέρηση στην παροχή ΚΑΡΠΑ και όχι στην παροχή ΚΑΡΠΑ“, πρόσθεσε.

Ο Murphy, ο οποίος είναι ιατρός επείγουσας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Florida στο Gainesville, δήλωσε ότι σχεδόν όλες οι υποθέσεις Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (167 από 170) αφορούσαν ισχυρισμό περί αμέλειας, δηλαδή την μη παροχή ΚΑΡΠΑ. 

Συνοπτικά, οι υποθέσεις αυτές παρήγαγαν ζημίες ύψους περίπου 620 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από τις τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι κατηγορήθηκαν, μόνο ένας καταδικάστηκε. 
 
Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι “ο ασθενής είχε ήδη υπογεγραμμένη εντολή ότι δεν επιθυμούσε την πραγματοποίηση Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και παρά την εντολή του, έγινε προσπάθεια ανάνηψης στην κλινική όπου νοσηλευόταν”, εξήγησε ο Murphy. Το γηροκομείο πλήρωσε πάνω από 121.000 δολάρια σε ζημιές.
Οι άλλες δύο περιπτώσεις κρίθηκαν υπέρ των παρευρισκόμενων. Και αυτό, είπε ο Murphy, υποδηλώνει ότι οι παρευρισκόμενοι προστατεύονται πολύ καλά από το νόμο του «Καλού Σαμαρείτη».
“Οι νόμοι ποικίλλουν από πολιτεία σε πολιτεία”, εξήγησε, και ορισμένες πολιτείες έχουν τοπικούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, η νομοθεσία του Kentucky προστατεύει τους παρευρισκόμενους που προσφέρουν Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση μόνο  εάν είναι εκπαιδευμένοι στις βασικές πρώτες βοήθειες.
Αλλά οι περισσότερες πολιτείες προστατεύουν πλήρως τους παρευρισκόμενους που προσπαθούν ειλικρινά να βοηθήσουν, τόνισε ο Murphy.
Ορισμένες πολιτείες έχουν ακόμη και νόμους που υποχρεώνουν τον παρευρισκόμενο που έχει εκπαιδευτεί, να παρέχει Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση. Αντίθετα επιβάλουν πρόστιμο σε όσους επιλέγουν να μην βοηθήσουν όταν εκτυλίσσεται έκτακτη ανάγκη. (Minnesota, Rhode Island και Vermont είναι τρία τέτοια παραδείγματα.)
Τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη στον ιατρό Michael Kurz, αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα επείγουσας ιατρικής της UAB Medicine και στο Κέντρο Αναζωογόνησης της Alabama στο Birmingham.
“Υπάρχει πληθώρα επιστημονικής βιβλιογραφίας που αποδεικνύει ότι ο κίνδυνος πρόκλησης περαιτέρων βλαβών κατά την παροχή ΚΑΡΠΑ είναι αμελητέος, αν υπάρχει καθόλου”, δήλωσε ο Kurz.
Αλλά με ποιο τρόπο θα πρέπει να ενεργήσει ένας παρευρισκόμενος ο οποίος δεν είναι εκπαιδευμένος στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση;
Ο Murphy είπε: “Ιδανικά, θα θέλαμε να δούμε περισσότερα άτομα εκπαιδευμένα στην ΚΑΡΠΑ. Αλλά κατανοώντας ότι δεν είναι όλοι εκπαιδευμένοι, η προτιμότερη ενέργεια θα ήταν η άμεση κλήση στην υπηρεσία ασθενοφόρων, αφού ο χρόνος είναι περιορισμένος”.
«Σε γενικές γραμμές, ενθαρρύνουμε τον πολίτη να αντιδράσει με τον τρόπο που αυτός αισθάνεται ότι είναι ο κατάλληλος», είπε.
“Όμως, κάθε βοήθεια είναι καλύτερη από την απουσία βοήθειας. Επειδή η εναλλακτική λύση σε περίπτωση που δεν δοθεί βοήθεια σε καρδιακή ανακοπή είναι ο θάνατος του ασθενή”, πρόσθεσε ο Kurz.
“Έτσι, η καλύτερη επιλογή είναι η κλήση ασθενοφόρου για να σταλεί η κατάλληλη βοήθεια, αλλά, επιπλέον, η συνεργασία του υπεύθυνου του τηλεφωνικού κέντρου με τον παρευρισκόμενο για την πραγματοποίηση, μέσα σε 20 δευτερόλεπτα, απλών οδηγιών ΚΑΡΠΑ. Δηλαδή πως να ενεργήσει κάποιος σε κατάσταση εκτάκτης ανάγκης χωρίς απολύτως καμμία προηγούμενη εκπαίδευση”, εξήγησε ο Kurz.
Οι έρευνες που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θα πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευθούν σε περιοδικό αξιολογημένο από ομότιμους.
Alan Mozes
HealthDay Reporter
ΠΗΓΗ: https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=225834
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
 
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ