Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Αναγνωρίστε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού με αυτήν την γρήγορη εξέταση (Οδηγίες για Πολίτες)

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα του εγκεφαλικού με αυτήν την γρήγορη εξέταση (Οδηγίες για Πολίτες)

Το να μάθετε πώς να αναγνωρίσετε ένα εγκεφαλικό είναι μια από τις πιο εύκολες δεξιότητες που μπορείτε να μάθετε ως πρώτος αποκριτής και μια βασική δεξιότητα που σώζει ζωές.

Εάν ένα θύμα εγκεφαλικού λάβει φάρμακα που καταστρέφουν θρόμβους εντός τριών ωρών από το εγκεφαλικό του, είναι πολύ πιο πιθανό να επιβιώσει και να αποφύγει να μείνει ανάπηρος.

Τα εγκεφαλικά είναι η κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο.

Περισσότεροι από τους μισούς επιζώντες καθίστανται ανάπηροι και το ένα τρίτο εξαρτάται από κάποιον άλλο για τις βασικές του ανάγκες.

Όταν οι ασθενείς ή τα αγαπημένα τους πρόσωπα συγχέουν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού με κάτι άλλο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές.

Διαφορετικοί τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου

Ο πιο συνηθισμένος τύπος εγκεφαλικού επεισοδίου συμβαίνει όταν ένας θρόμβος εμποδίζει το αίμα (και επομένως το οξυγόνο) να ρέει στον εγκέφαλο. Αυτό ονομάζεται ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα εγκεφαλικά που προκαλούνται από ρήξη αιμοφόρου αγγείου ονομάζονται αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια.

Χωρίς απαραίτητο οξυγόνο, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να πεθαίνουν.

Απλή και γρήγορη Εξέταση FAST

Γνωρίζοντας τον μνημονικό κανόνα «FAST», μπορείτε να βοηθήσετε ένα θύμα εγκεφαλικού να αναζητήσει θεραπεία αμέσως, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες επιβίωσής του και ελαχιστοποιώντας τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.

Το παρακάτω βίντεο συγκρίνει δύο αποτελέσματα – ένα όπου η οικογένεια ζήτησε βοήθεια αμέσως και ένα άλλο όπου η θεραπεία καθυστέρησε.

Χρησιμοποιήστε αυτό το απλό τεστ για να αναγνωρίσετε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο
 
Face – Πρόσωπο – Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει. Αν το χαμόγελό του ”κρεμάσει” στη μία πλευρά, μπορεί να έχει πάθει εγκεφαλικό.
Arms – Χέρια – Μπορεί ο ασθενής να σηκώσει και τα δύο χέρια πάνω από το κεφάλι του ταυτόχρονα; Αν όχι, αυτό αποτελεί κόκκινη σημαία.
Speech – Ομιλία – Ζητήστε από το άτομο να πει μια απλή φράση, όπως το όνομα και τη διεύθυνσή του. Ακούστε αν μπερδεύεται.
 
Time  – Ώρα – Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι ώρα να τηλεφωνήσετε στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης
Τα συμπτώματα ενός «μίνι-εγκεφαλικού», επίσης γνωστού ως παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, μπορεί να είναι σχετικά ήσσονος σημασίας. Κατά τη διάρκεια του, η ροή του αίματος διακόπτεται προσωρινά και τα συμπτώματα μπορεί να εξαφανιστούν εντός μιας ημέρας ή ακόμα και μιας ώρας.
Ο ασθενής μπορεί να αρνείται αυτό που συνέβη, αλλά αν αποτύχει έστω και σε ένα μέρος του τεστ του εγκεφαλικού, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία. Ένας στους τρεις ανθρώπους που εμφανίζουν «μίνι-εγκεφαλικό» θα πάθει πλήρες εγκεφαλικό μέσα σε 48 ώρες.
Οι επιζώντες από εγκεφαλικό έχουν συχνά προβλήματα στην κατάποση, την ομιλία, τη γραφή και μπορεί να βιώνουν υπερβολική κόπωση.
Το τεστ FAST διαρκεί μόνο ένα λεπτό και μπορεί να αποτρέψει μια ζωή δυσκολιών – ή ακόμη χειρότερων καταστάσεων.
Πηγή: https://www.emergencyfirstresponse.com/identify-stroke-symptoms-with-this-fast-quiz/
Παναγιώτης Σπανός
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ