Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Αγροτικός Ιατρός: Εμπειρία Ζωής Να Είσαι Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Αγροτικός Ιατρός: Εμπειρία Ζωής Να Είσαι Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Μετά την αποφοίτηση μου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών έκανα το αγροτικό μου σε μια άγονη περιοχή (ως αγροτικός Ιατρός) , με τον ενθουσιασμό ενός νέου γιατρού που θέλει να δει το διάβασμα τόσων χρόνων να γίνεται πράξη.
Η περιέργεια, το κίνητρο να δω επιτέλους το επάγγελμα που ήθελα από παιδί να ακολουθήσω να έχει ουσία στους ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια. Θέλοντας λοιπόν συνέχισα σε διάφορα σεμινάρια, πριν και παράλληλα με την αγροτική μου θητεία… ATLS – ACLS – ALS

Δυστυχώς, άμεσα σχεδόν μέσα από τις πρώτες εβδομάδες, απογοήτευση, άγχος, αβεβαιότητα. Το Ελληνικό σύστημα υγείας στερείται οργάνωσης και αυτό έχει τραγικές συνέπειες στα Κέντρα Υγείας, τα οποία, όπως εμείς οι ίδιοι διαφημίζουμε (Κράτος) είναι πάροχοι πρωτοβάθμιας υγείας , όπως πολύ γρήγορα άρχισα να αντιλαμβάνομαι ένα χάος.

Οι αγροτικοί Ιατροί καλούνται να ανταποκριθούν σε επείγοντα περιστατικά, σε απομονωμένες περιοχές, σε χωριά στην μέση του πουθενά, χωρίς καμία απολύτως εμπειρία – βοήθεια. Τόσο απλά, πέσε μέσα και κολύμπα.

Σε αυτές τις πολύ δύσκολες και νέες προς εμάς συνθήκες, η συνεργασία με τα πληρώματα ασθενοφόρων είναι, δώρο Θεούφιλί της ζωής.

Οι ζωές πολλών συνανθρώπων μας σε κρίσιμες στιγμές έχουν πραγματικά σωθεί από το αίσθημα καθήκοντος, την εκπαίδευση και την εμπειρία των οδηγών ασθενοφόρων (πληρώματα Ασθενοφόρων, δεν ξέρω κ’ εγώ πως σας λένε τέλος πάντων), που ανιδιοτελώς προσφέρουν στους γιατρούς που συνοδεύουν, όχι απλά γνώσεις, αλλά και κάτι πολύ ποιο σημαντικό, την ψυχολογία, το σθένος να ανταπεξέλθει, αυτοπεποίθηση, θα με ακολουθηθεί πάντα “νιώθω” αυτή η φωνή.

Κοίταξε με – ηρέμησε – το έχεις, πρωτόκολλο, είμαστε εδώ μαζί, δεν υπάρχει κανείς άλλος, ο ασθενής έχει μόνο εμάς, τώρα είμαστε εδώ μόνο για αυτόν, θα τα καταφέρεις, αυτοπεποίθηση…

Η ατομική πρωτοβουλία και το προσωπικό ρίσκο είναι η τελευταία λύση όταν οι δυσκολίες μοιάζουν πραγματικά ανυπέρβλητες.

Προσωπικά μετά τη θητεία μου στο αγροτικό μου ήμουν σε θέση να διεκδικήσω θέση ειδικότητας στο εξωτερικό, αφού η ποικιλία των επειγόντων περιστατικών που είχα αντιμετωπίσει ως τότε ήταν μεγάλη και μέτρησε κατά πολύ εδώ, (ναι brain drain γιατί άραγε;) Βλέπω τους εδώ Paramedic, οκ, επαγγελματίες, αλλά μου έρχονται και οι εικόνες από το αγροτικό μου και σκεπτόμενη, πως όλα αυτά εδώ να γίνονται με τόσο απλά εξωφρενικά απλό τρόπο και στην Ελλάδα ο οδηγός του Κέντρου Υγείας να τα κάνει όλα μόνος σαν να έχει μαζί άλλους δέκα; Respect σε εσάς εκεί παιδιά…

Η συνεργασία μου με Επαγγελματίες Υγείας ” με όλη την σημασία των λέξεων”, όπως το νοσηλευτικό προσωπικό και τα πληρώματα ασθενοφόρου με έκανε να αντιληφθώ ότι ένα σωστό σύστημα υγείας βασίζεται στη συνολική προσπάθεια όσων τολμούν να αναλάβουν ευθύνη, να ακολουθούν τα πρωτόκολλα και να συνεχίζουν να βελτιώνουν την πρακτική τους μέσω σεμιναρίων και μαθημάτων.

Σε εσάς εκεί έξω (πραγματικά δεν μπορείς να καταλάβεις το εκεί έξω αν δεν το ζήσεις)
Σας Ευχαριστώ

ΜΚ
Royal Surrey County Hospital

Πηγή: emtky 

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ